Home / Stiri financiare / 10 banci pe piata: un risc sistemic major, patru riscuri majore si patru moderate. Care sunt ele, conform BNR

10 banci pe piata: un risc sistemic major, patru riscuri majore si patru moderate. Care sunt ele, conform BNR

10 banci pe piata: un risc sistemic major, patru riscuri majore si patru moderate. Care sunt ele, conform BNR

Conform chestionarului privind riscurile sistemice, cele mai mari institutii de credit din România au identificat în exercitiul curent un risc sever, patru riscuri ridicate si patru moderate. Cel mai important risc este cel dat de impredictibilitatea legislativa care, la o adica, poate crea probleme sistemice severe sistemului bancar din România. Printre altele se numara majorarea costurilor la împrumuturile externe si incapacitatea unor IFDN de a-si plati restanta catre banca.

Ultimul sondaj efectuat de BNR printre cele 10 banci de risc sistemic identifica ca riscuri potentiale posibilitatea ca prima de risc a Romaniei pe pietele financiare internationale sa creasca (ceea ce se traduce eventual printr-o modificare a nivelului CDS-urilor, determinat fie de modificarea ratingului de tara sau a perspectivei acestuia), sustenabilitatea datoriei sectorului privat si a celui public si chiar riscul de lichiditate al societatilor financiare nebancare, risc care s-ar putea rostogoli prin contagiune si asupra sistemului bancar.

La baza declansarii acestor riscuri pot sta atat riscuri internationale, cat si riscuri nationale. Dintre riscurile fenomenelor internationale care pot majora riscurile sistemice mentionam amplificarea tensiunilor comerciale dintre SUA si China, dezechilibrele financiare ale Chinei sau procesul de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana.

In cel mai recent Raport global asupra stabilitatii financiare, FMI considera ca "exista circumstante propice acumularii in continuare de vulnerabilitati, in contextul mentinerii conditiilor de pe pietele financiare la un nivel acomodativ. In plus, riscurile asociate pietei imobiliare sunt apreciate ca fiind in crestere".

Institutiile de credit au identificat ca sever, pentru a doua oara consecutiv, riscul provenind din cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar, cu implicatii asupra solvabilitatii sectorului. Bancile apreciaza acest risc ca fiind dificil de gestionat si cu un impact foarte ridicat asupra sistemului financiar.

Detalii, pe Economica

joi, 13 iunie 2019, 525 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile