10 zile pana la split TVA. Ghid: Cine plateste separat. Ce se achita din noul cont
Începând cu data de 1 octombrie 2017 intra în vigoare optional plata defalcata de TVA, urmând ca de la 1 ianuarie 2018, asa-numitul split-TVA sa fie obligatoriu. Daca propunerile de schimbare a legii priveau doar firmele înregistrate ca platitori de TVA, aria platilor în contul special a fost extinsa. În plus, statul si-a rezervat dreptul sa foloseasca banii din contul de TVA al firmelor sa stinga alte datorii fiscale.
Cine plateste in conturi diferite si cine nu
Persoanele impozabile, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului.
Nu platesc in conturi separate persoanele fizice impozabile care nu sunt inregistrate si nu au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA.
Sunt exceptate de la regula platile efectuate cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar. Dar este obligatoriu ca sumele primite prin aceste metode de plata sa fie virate de catre incasator in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la plata.
Banii din cont pot fi folositi de titular doar la plata TVA catre furnizori sau catre stat.
Contul de TVA. Gratuit la Trezorerie
Fiecare firma va avea deschis din oficiu un cont gratuit la Trezorerie, dar, daca vrea, poate sa-si faca un cont bancar in acest scop. La Trezorerie conturile exista deja pentru toate firmele platitoare de TVA, dar sunt activate numai la cererea expresa a societatii. Informatiile privind codurile IBAN aferente conturilor de TVA pot fi accesate si on-line prin introducerea codului fiscal, pe site-ul ANAF. Aceasta este adresa la care va puteti afla contul IBAN de trezorerie pentru TVA: https://www.anaf.ro/ContIBANTVA/
Conturile de TVA deschise vor fi publicate pe pagina de internet a ANAF si se vor actualiza periodic. Informatiile minime publicate sunt: denumirea titularului de cont, codul de identificare fiscala, codul IBAN al contului de TVA si unitatea trezoreriei la care este deschis contul.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2018 Trezoreria Statului va asigura un mecanism automat de verificare a tranzactiilor cu instrumente bancare se realizeaza doar intre aceste conturi.
ATENTIE: Contul de TVA poate fi comunicat platitorului prin orice mijloc si nu este obligatorie prezenta lui pe factura
Detalii, pe Economica