17.000 de apartamente s-au debransat si in prima jumatate a anului, majoritatea covarsitoare din Iasi si Galati. Ce urmeaza
În conditiile în care autoritatile vor sa impuna, pe cai directe sau ocolie, obligatia celor care sunt racordati la sistemele centralizate de distributie a energiei termice sa ramâna asa, 17.000 de apartamente s-au debransat în prima jumatate a acestui an. Ritmul este mai scazut însa decât în trecut.
17.003 apartamente s-au debransat de la sistemele centralizate de distributie a energiei termice in primele sase luni ale anului 2018, potrivit ultimelor date ale Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Doar 400 de apartamente debransate in trecut s-au rebransat, astfel ca, la jumatate anului, mai erau bransate circa 1,17 milioane de apartamente, dintre care mai mult de jumatate (aproape 562.000) sunt in Bucuresti.
Ritmul debransarilor este insa mai redus decat in ultima jumatate a anului trecut. Atunci, potrivit datelor ANRE, au parasit sistemele centralizate 26.200 de apartamente, si s-au rebransat 2.100.
Interesant este ca, in acest an, majoritatea celor 17.000 de apartamente debransate provin din doar doua orase, Iasi si Galati: circa 7.000 si, respectiv, 5.900. "Diminuarea semnificativa a numarului de apartamente racordate la SACET, in orasele Iasi, Galati, a rezultat ca urmare a recensamantului / inventaririi acestei categorii de apartamente", precizeaza ANRE.
La Iasi, unde firma Veolia se ocupa de administrarea sistemului, pretul de facturare catre populatie a fost de 245 de lei/GCal, iar la Galati, acolo unde sistemul de termificare este administrat de firma Primariei, Calorgal, pretul era de 190 de lei, subventionat de Primarie in ambele cazuri.
Cel mai probabil, Galatiul va ramane in curand fara sistem centralizat, in conditiile in care 65% din angajati vor fi disponibilizati pana la sfarsitul anului, din cauza scaderii consumului. Primarul de acolo ofera oricum ajutoare pentru instalarea de centrale murale pe gaz si a anuntat recent ca nu va mai subventiona energia termica, ceea ce ar duce pretul si la 700 de lei/GCal.
In Bucuresti, probabil singurul oras din Romania in care sistemul centralizat este inca dominant, s-au debransat doar 249 de apartamente si s-au rebransat 29, in primele sase luni. Pretul mic al gigacaloriei platit de populatie, de 163 de lei, este insa puternic subventionat de Primarie, costul fiind de 387 de lei.
Detalii, pe Economica