A aparut legea care permite introducerea comisionului la plata cu cardul
O Ordonanta de Urgenta care transpune în legislatia locala prevederile unei Directive Europene în domeniul protectiei consumatorilor deschide comerciantilor români posibilitatea de a suprataxa platile cu cardul, actiune pâna acum interzisa prin lege.
O lege menita sa protejeze consumatorii din Romania are toate sansele sa aiba un efect invers. Plata cu cardul ar putea fi suprataxata, desi o lege din 2009 interzice aceasta practica.
„De curand a intrat in vigoare OUG 34/2014 care transpune Directiva 2011/83/EU privind drepturile consumatorilor. Aceasta contine un articol care ar putea produce consecinte negative pentru consumatorii romani, obligandu-i sa suporte comisioane la platile cu cardul, in conditiile in care in prezent perceperea unor astfel de comisioane este interzisa. In Romania OUG 113/2009 prin care s-a transpus Directiva Serviciilor de Plati spune foarte clar: «Beneficiarul unei plati nu poate sa ceara un pret mai mare in functie de instrumentul cu care se face plata». Aceasta inseamna ca niciun comerciant din Romania nu poate sa ceara o taxa cand spui ca platesti cu cardul. Dar am avut multe situatii, mai ales in mediul online, cand se spune de exemplu «daca vrei sa platesti cu cardul ai o taxa de rezervare», tot de felul de subterfugii. Atat timp cat aceasta taxa de rezervare se aplica si cand platesti in numerar sau din cont, nu este discriminare, dar in momentul in care o anumita taxa se aplica numai cand platesti cu cardul, aceea este ilegala conform legislatiei din Romania", explica, pentru ECONOMICA.NET, Catalin Cretu, director regional pentru Romania, Croatia si Slovenia al Visa Europe.
Detalii, pe Economica