A aparut statia care incarca masina electrica in opt minute
Unul dintre exemplele prezentate de asociatia industriei eoliene din Europa, Wind Europe, pentru a ilustra avansul mobilitatii electrice, este o statie de încarcare ultrarapida, care asigura unei masini electrice necesarul pentru 400 de kilometri autonomie în doar opt minute.
Sa incarci masina electrica la fel de rapid cum faci plinul la masina cu motor diesel sau pe benzina? Acum se poate, potrivit unei prezentari din raportul Wind Europe. Compania germana Enercon, una dintre cele mai mari din sectorul energiei regenerabile, deja produce E Charger 600, o statie de incarcare ultrarapida a masinilor electrice.
In varianta ideala, ea asigura incarcarea unui autoturism electric de ultimpa generatie in opt minute, pentru o autonomie de 400 de kilometri. Statia are patru "prize", fiecare cu o putere maxima de 350 kW, ceea ce practic o face sa functioneze aproape ca o benzinarie clasica, prin faptul ca asigura spatiu de alimentare practic tot timpul, iar autonomia masinii ajunge la valori apropiate fata de cele ale vehiculelor clasice.
Enercon a instalat prima astfel de statie in Germania in luna martie, si planurile companiei vizau instalarea a 30 de statii in acest an.
"Astfel de inovatii sunt esentiale pentru introducerea e-mobilitatii la scara larga si permit masinilor alimentate cu energie electrica din baterii sa fie prima optiune pentru soferi pentru ca pot fi folosite si pe distante lungi. Principala provocare pentru electrificarea transportuilor este integrarea infrastructutii de statii puternice de incarcare in reteaua existenta. Noile solutii de incarcare permit retelei sa ramana in echilibru si pot contribui la stabilitatea retelei furnizand energie reactiva atunci cand este nevoie de ea. Este un factor important pentru extinderea infrastructurii de incarcare rapida a vehiculelor electrice. Cu astfel de inovatii, industria eoliana dezvolta din ce in ce mai multe solutii dincolo de business-ul ei de baza, accelerand astfel integrarea energiei obtinute din vant ca piesa principala intr-un sistem energetic fara emisii de carbon", se arata in prezentarea Wind Europe.
Detalii, pe Economica