Adevarul despre taxa de solidaritate de 2%. De ce inventeaza Finantele un nou bir, desi spun ca el exista deja
Taxa de solidaritate nu e o taxa noua, ci una veche, transimte Ministrul Finantelor. Partial adevarat, partial fals. Vechea taxa impusa angajatorilor era de opt ori mai mica, iar problema ministrului Finantelor era ca nu putea folosi banii colectati în ce scop dorea. Acum, daca va schimba legea, va putea, iar sumele despre care vorbim sunt de cel putin 2,5 miliarde de lei în fiecare an.
Ultima explicatie a Ministerului de Finante legata de introducerea taxei de solidaritate de 2% din fondul de salarii, de la 1 ianuarie 2018, a fost ca nu este o taxa noua, ci una veche.
"Contributia pentru solidaritate sociala nu este o taxa noua, ci o contributie sociala corelata cu masura privind reducerea numarului contributiilor sociale si cu necesitatea asigurarii prestatiilor sociale de care beneficiaza salariatii in conformitate cu principiile care stau la baza sistemelor de asigurari sociale, cum ar fi principiul contributivitatii si cel al solidaritatii sociale.
Contributia se plateste la bugetul de stat si se datoreaza de catre angajatori la fondul brut de salarii, fiind destinata alimentarii Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale si asigurarii necesarului pentru plata prestatiilor din domeniul asigurarilor sociale de care beneficiaza salariatii, cum ar fi indemnizatiile pentru somaj, indemnizatiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de munca si boli profesionale. Nivelul contributiei este stabilit astfel incat sa asigure necesarul pentru plata prestatiilor sociale de care beneficiaza salariatii.
Din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale se asigura plata salariilor in situatia in care angajatorii intra in insolventa, in limita a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat", au spus Finantele.
De ce este asadar nevoie de o lege noua, de o taxa noua, daca una exista deja? Rasunsul este simplu: pentru ca banii luati prin taxa veche nu pot fi folositi de Guvern in orice scop.
Detalii, pe Economica