Adevarul pe care guvernul nu vrea sa-l spuna pana la alegeri: majorarea pensiilor 40% pune in pericol finantele nationale. Socul vine in 2021
Anul trecut cheltuiala totala cu pensiile a fost de 70 de miliarde de lei. Cifra în sine poate nu spune nimic, însa, pusa în contextul majorarii pensiilor cu 40%, programata pentru august anul acesta, arata dimensiunea adevarata a unei astfel de masuri. Socul în finantele tarii nu ar veni anul acesta, ci din 2021. Guvernul pare sa stie ca ne paste o criza a pensiilor, însa prefera sa evite raspunsuri clare, probabil pâna dupa alegeri.
In 2019 cheltuiala totala cu pensiile a fost de 70 de miliarde de lei, cu tot cu majorarea de pensii din toamna, cu 15%, ca o ultima masura importanta luata de guvernarea PSD, cu 15%. Ca sa vedem cat va atarna in bugetul national acea majorare si cea mare, de 40%, care ar urma sa se faca inaugust anul acesta, relevanta pentru calcul ar fi cheltuiala lunara din noiembrie anul trecut. Luna decembrie 2019, ultima cuprinsa in executiile bugetare publice, a fost, din pacate, una atipica. In decembrie 2019 guvernul a uitat sa plateasca la timp parte dintre pensii si le-a platit de urgenta in ianuarie, motiv pentru care pensiile au intarziat cu cateva zile. Asadar, ultima luna "curata" care arata cat se cheltuie pe pensii in Romania ramane noiembrie. Dupa acest indicator, cel mai apropiat de realitate, pensiile costa acum aproximativ 6,5 miliarde de lei pe luna.
O majorare cu 40% in august anul viitor ar insemna o cheltuiala lunara aproximativa de 9 miliarde de lei, excluzand din calcule intrarile si iesirile naturale din pensie.
Prin extrapolare, in 2020, daca guvernul PNL aplica legea pensiilor si face majorarea in toamna acestui an, cheltuiala anuala cu pensiile s-ar ridica la circa 88 de miliarde de lei. Un spor de aproape 26% in cheltuielile publice cu pensiile. Insa nu in 2020 vine adevarata nota de plata, pentru ca majorarea vine tarziu, ci anul urmator, in 2021, cand pensiile majorate trebuie platite 12 luni intregi. Ele ar ocupa asadar 108 miliarde de lei anual. Fata de 70 de miliarde, anul trecut, cheltuiala ar fi cu nu mai putin de 54% in plus.
Criza care sta dupa colt
Ce inseamna aceasta cifra? In premiera, cheltuielile statului cu personalul, presupunand ca raman constante, desi sunt programate chiar sa scada, ar fi depasite de cele cu pensiile.
Detalii, pe Economica