Adunarea anuală a Federaţiei Europene a băncilor pentru locuinţe va reuni la Bucureşti reprezentanţii a circa 20 de bănci din 7 ţări.
“Considerăm că în România există un potenţial de creştere substanţială a sistemului de economisire-creditare în următorii ani, la un nivel de penetrare comparabil cu cel al altor ţări europene”, a declarat Jan Jeníček, presedintele EFBS.
Adunarea anuală a Federaţiei Europene a Băncilor pentru Locuinţe va avea loc la Bucureşti, în perioada 2-3 noiembrie 2017 şi va reuni reprezentanţii a circa 20 de instituţii bancare din: Austria, Belgia, Republica Cehă, Germania, Ungaria, România şi Slovacia.
Federaţia Europenă a Băncilor pentru Locuinţe (European Federation of Building Societies) este o asociaţie de instituţii de credit care sprijină şi încurajează finanţarea de locuinţe, membrii săi având o cotă de piaţă considerabilă în finanţarea de locuinţe. Pe pieţele relevante, unde sistemul functionează cu succes de peste jumatate de secol, cota de piaţă a băncilor pentru locuinţe este în jur de 30% din totalul finanţărilor imobiliare.
“Peste 40 de milioane de europeni utilizează produsul bauspar şi beneficiază de avantajele sale, 500.000 dintre aceştia sunt români. Experienţa ţărilor europene (Germania, Austria, Cehia, Slovacia etc.) demonstrează că sistemul de economisire-creditare este o soluţie sustenabilă pentru îmbunătăţirea condiţiilor locative ale familiilor cu venit mediu şi sub mediu. Sistemul Bauspar generează efecte sociale importante pentru ca investiţiile ce vizează îmbunătăţirea condiţiilor locative reprezintă un motor de creştere economică şi un factor important de creare de locuri de muncă (în construcţii şi domeniile conexe). Considerăm că în România există un potenţial de creştere substanţială a sistemului de economisire-creditare în următorii ani, la un nivel de penetrare comparabil cu cel al altor ţări europene”, a declarat Jan Jeníček, presedintele EFBS.
Băncile membre ale European Federation of Building Societies au active ce însumau, la finele anului 2016, peste 265 miliarde EUR.
Federaţia Europeană a Bancilor pentru Locuinţe (European Federation of Building Societies) a fost fondată la 29 august 1962 şi a fost una dintre primele federaţii de credit la nivel european.
Printre obiectivele Federaţiei Europene a Băncilor pentru Locuinţe se numără:
- promovarea ideii de casă în proprietate
- schimbul de experienţă între membrii săi în domeniul finanţării locuinţelor şi politica de locuinţe
- economisirea responsabilă
- reprezintă interesele membrilor săi în relatia cu institutiile Uniunii Europene
EFBS este “vocea” finanţării europene de locuinţe. Federaţia pune accentul pe finanţarea de locuinţe cu o bază stabilă de capital, care s-a dovedit a fi robustă în perioada de criză.
Scurt istoric al sistemului economisire - creditare (BAUSPAR)
Sistemul BAUSPAR a avut un aport deosebit la reconstruirea Europei în anii 1950. Sistemul de economisire-creditare a oferit „cadrul de lucru” instituţional pentru a ajuta într-o perioadă în care alte resurse financiare erau limitate sau foarte scumpe. Băncile de locuinţe oferă credite ipotecare sigure, restricţionează dobânzile şi împart riscurile.
Principiile fundamentale ale sistemului de economisire-creditare sunt simple. Întâi clientul BAUSPAR economiseşte, apoi banca acordă credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienţi care îşi doresc acest lucru şi care sunt eligibili. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că bancile pentru locuinţe din Austria şi Germania au avut un rol cheie în reconstruirea locuinţelor în acea perioadă.
Un sistem BAUSPAR bine dezvoltat contribuie la stabilitatea economică datorită modelului de afaceri anti-ciclic. Funcţia de stabilizare s-a demonstrat din nou în cadrul crizei financiare mondiale din 2007 - 2008. În timp ce alţi creditori erau îngrijoraţi cu privire la lipsa de fonduri sau de problemele privind împrumuturile în altă valută, băncile de locuinţe au putut oferi împrumuturi clienţilor.
Sistemul BAUSPAR reprezintă un element important al sistemului financiar. Economiilor emergente le este recomandat să susţină dezvoltarea şi extinderea unui astfel de sistem. Elemente importante pentru susţinerea acestora sunt reprezentate de accesibilitatea sistemului BAUSPAR pentru toate segmentele de populaţie, inclusiv pentru cei cu venituri medii sau sub-medii, precum şi faptul că guvernul oferă o primă atractivă pentru depuneri, iar această primă este acordată tuturor, indiferent de vârstă.