Home / Stiri financiare / Afacerea care rodeste: Cat te costa sa-ti faci o livada?

Afacerea care rodeste: Cat te costa sa-ti faci o livada?

Afacerea care rodeste: Cat te costa sa-ti faci o livada?

Businessul cu fructe romanesti le face cu ochiul investitorilor in agricultura, mai ales ca o livada poate fi o sursa de profit pe suprafete mici de teren. Va prezentam mai jos care sunt costurile pentru infiintarea unei exploatatii pomicole, in functie de zona geografica.

de zona geografica.

Daca vrei sa începi o afacere cu pomi fructiferi, cel mai usor este sa cumperi o livada deja înfiintata, pe care sa o modernizezi si/sau întineresti. Iar pentru amatori, site-urile sunt pline de oferte, majoritatea cu un pret bun. „Sunt multe persoane care au mostenit de la bunici livezi frumoase, dar care acum au îmbatrânit si sunt greu de întretinut. De aceea se vând majoritatea, nu ca nu ar fi rentabile, însa pentru a obtine o productie buna, trebuie sa muncesti la pomi“, explica Aurel Tanase, presedintele OIPA Legume-Fructe.

Cea de-a doua varianta pentru a intra în rândul producatorilor români de fructe este înfiintarea unei livezi de la zero. Trebuie stiut, de la început, ca este un proces dificil, însa garanteaza profitul. Primul pas este alegerea soiurilor, urmeaza arhitectura livezii si conceperea planului de afaceri. Urmatorul pas, poate cel mai dificil, este finantarea. O livada de pomi fructiferi în sistem traditional poate fi înfiintata cu 3.000 de euro-5.000 euro pe hectar, aici intrând doar costul materialului saditor, nu si pretul terenului. Totusi, o astfel de investitie nu asigura un venit bun întrucât productia obtinuta nu este suficienta pentru a sustine un business integrat decât daca acesta este mic, precum productiile de gemuri de casa, siropuri naturale sau comercializarea fructelor uscate.

Sisteme costisitoare, dar necesare

Pentru o exploatatie pomicola în sistem intensiv, preturile pornesc de la 16.000 de euro pe hectar, putând ajunge la 30.000 de euro, în functie de nivelul de specii si de nivelul de intensivizare al livezii. În acesti bani intra, însa, si investitii obligatorii pentru o afacere de acest nivel: sistem de irigatii sau plase antigrindina.

Detalii, pe Capital

marti, 24 februarie 2015, 557 afisari

Curs BNR miercuri, 27 noiembrie 2024

1 EUR4.9765 RON
1 USD 4.7307 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8089 RON
la ING Bank Romania
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile