Afacerile ascunse ale politicienilor si bogatilor din 170 de tari, demascate
Secretele financiare ale 120.000 de companii offshore si ale aproape 130.000 de persoane - politicieni, artisti si bogati - din peste 170 de tari, intre care si Romania, au fost dezvaluite de o asociatie internationala de jurnalisti inregistrata in SUA.
Un numar de 86 de jurnalisti din 46 de tari au participat la investigatiile coordonate de The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), parte a Center for Public Integrity din Washington, fiind posibil ca cercetarea sa fie cea mai ampla colaborare jurnalistica transfrontaliera din istorie, potrivit unui comunicat al asociatiei.
Informatiile au fost obtinute de ICIJ din 2,5 de milioane de fisiere digitale, transmite Mediafax.
Raportul realizat de ICIJ si retelele sale partenere din intreaga lume este primul dintr-o serie de relatari care vor fi prezentate pana pe 15 aprilie, alte informatii urmand sa fie facute publice pe parcursul anului, pe masura ce investigatia va progresa.
"Aceasta investigatie ridica perdeaua de deasupra sistemului offshore si ofera o imagine transparenta a paradisurilor fiscale si a persoanelor si companiilor care beneficiaza de ele", a declarat Gerard Ryle, director al ICIJ.
Fisierele identifica persoanele din spatele unor companii si trusturi private inregistrate in Insulele Virgine Britanice, Cook Islands, Singapore si alte paradisuri fiscale.
Intre aceste persoane se afla medici si dentisti din SUA, greci din clasa de mijloc, directori de companii din Rusia, miliardari din Europa de Est si Indonezia, speculatori de pe Wall Street, dealeri internationali de arme si familiile si asociati unor dictatori.
Documentele prezinta fapte si date, respectiv transferurile de bani si legaturile dintre companii si persoane, si arata extinderea fenomenului secretelor financiare offshore in intreaga lume, care a permis celor bogati si cu relatii sa eludeze fiscul, alimentand coruptia deopotriva in tarile dezvoltate si sarace.
Totodata, este vorba de cele mai multe informatii confidentiale obtinute vreodata de o organizatie de media. Marimea totala a fisierelor, masurata in gigabiti, este de peste 160 de ori mai mare decat scurgerile de date ale Departamentrului de Stat din SUA obtinute de Wikileaks in 2010.
La analizarea documentelor ICIJ a colaborat cu reporteri ai The Guardian si BBC, Le Monde, Suddeutsche Zeitung si Norddeutscher Rundfunk, Washington Post, the Canadian Broadcasting Corporation (CBC) si alte 31 de parteneri media din lume.
Detalii, pe Finantistii