Alin Iftemi, Modex: Peste cinci ani tehnologia blockchain va avea produse mature si clienti mai pregatiti
Modex este startupul românesc care a creat primul marketplace din lume pentru blockchain, parte a grupului M3 Holdings, fondat de antreprenorul român Mihai Ivascu, aduce pe piata un model de business. Filosofia companiei este accelerarea ratei de adoptare a tehnologiei blockchain aducând împreuna dezvoltatorii de aplicatii descentralizate alaturi de beneficiarii lor din mediul de business. De curând, a dezvoltat solutia BCDB, care propune o noua perspectiva tehnologica asupra modului în care companiile îsi gestioneaza propriile baze de date. Pentru a întelege mai bine tehnologia din spate solutiilor pe care le propune clientilor si programatorilor, ECONOMICA.NET a stat de vorba cu Alin Iftemi, Chief Technical Officer si co-fondator Modex.
Pasionat de inteligenta artificiala (AI) si de invatarea automata, Alin Iftemi este in prezent unul dintre oamenii care lucreaza pentru a adopta revolutia blockchain in viata reala cu rezultate reale. Cu aproape 20 de ani de experienta de munca in companii mari de tehnologie, el vede viitorul ca o relatie stransa intre tehnologie si oameni.
Cum arata portofoliul de clienti al Modex?
Cea mai importanta implementare a fost cea a unui client din Canada pentru care am facut un proof of concept mvp pe health care folosea tehnologia blockchain pentru a proteja istoricul medical al cetatenilor. De unde ei fiind proprietari ai acestor informatii puteau face schimb de informatii cu medici, intre ei, anuland posibilitatea ca cei care sunt participanti in retea, medici, clinici sa vanda informatiile acesteia unei parti terte fara ca acestia sa stie. Tot in healthcare mai avem solutii, in stomatologie, dar nu pot sa spun nume.
Acesta a fost un use case, acum mai avem use case-uri in KYC Identity in Hong Kong. La fel, folosind tehnologia blockchain se protejeaza verificarile care se fac unui posibil client al unei institutii financiare. Eu, daca sunt sau vreau sa devin client al unei institutii financiare, mi se va face un KYC, adica tot felul de verificari pe diverse site-uri internationale. Ei, informatia aia este despre tine si, teoretic, iti apartine. Tu semnezi niste hartii si spui ca va dau acordul sa ma verificati, dar mergi pe buna credinta, ca acele informatii ajung la ei, dar cumva raman la ei, nu e a ta. Solutia care a fost gandita pentru Hong Kong KYC Veridate se referea la faptul ca putem sa ne luam informatiile acestea si sa ne facem noi background check, iar in momentul in care noi suntem proprietari ai informatiilor care au rezultat din acest background check, noi cu buna voie, la cererea bancii, care vrea sa ne vada istoricul, le dam voie si in continuare informatiile raman la noi si dupa un anumit timp dispar. Si modelul lor de business era ca acolo castiga toti si utilizatorul castiga ceva, poate sa dea la mai multe institutii financiare aceleasi rezultat si, bancile nu fac prea multe verificari.
Detalii, pe Economica