Am putea avea al treilea produs cu denumire de origine protejata: Scrumbia de Dunare afumata
Scrumbia de Dunare afumata, un produs din zona Deltei Dunarii, ar putea deveni al treiea produs autohton cu Indicatie Geografica Protejata la nivelul UE. Ministerul Agriculturii a trimis dosarul la Bruxelles, spre analiza si aprobare.
"Reusita noastra de a obtinea recunoasterea ca produs IGP va fi si reusita gastronomiei romanesti. Suntem bucurosi ca "Scrumbia de Dunare afumata" a 'pornit' pe calea consacrarii pe masa consumatorilor europeni. Este un produs de calitate specific si reprezentativ pentru traditia culinara locala", a declarat Daniel Buhai, reprezentantul Asociatiei RO-PESCADOR.
„Scrumbie de Dunare afumata" este un peste intreg, de culoare aurie, metalizata, datorata procesului de afumare, uniforma pe toata suprafata, cu textura suculenta, gust de peste afumat, usor sarat, consistenta onctuoasa. Datorita metodei de prelucrare, initial produsul are un gust dulce, dupa care se simte un gust sarat si usor acrisor.
Pentru a realiza produsul, producatorii folosesc doar scrumbia de Dunare pescuita dintr-un areal geografic delimitat al Dunarii la varsare. Pestele trebuie sa aiba o greutate mai mare de 250 grame, iar pentru a fi preparat este eviscerat, zvantat si afumat la rece numai cu rumegus de lemn de esenta tare, racit si maturat. In final, scrumbia este stearsa bucata cu bucata.
Detalii, pe Economica