Am scapat de gazul de la rusi. E bine sau rau?
Nu prea mai avem nevoie de importuri, dar acest lucru pune presiune pe rezervele interne. În situatia în care nu ies mai repede la suprafata rezervele din Marea Neagra România poate avea rapid mari probleme în a-si asigura necesarul.
Ca sa evite un impact semnificativ asupra facturilor, Guvernul jongleaza din pix cu importurile si importurile de gaz, reusind sa evite scumpiri mari pe seama rezervelor interne. Din 1 octombrie, pretul gazelor ar fi trebuit sa creasca cu 2%, potrivit calendarului de liberalizare convenit cu UE si FMI. Ar fi consfintit o crestere a pretului gazelor pentru populatie de 10% in acest an, dupa 5% in februarie si 3% in iulie.
Numai ca facturile vor creste in medie cu doar 1% din octombrie, pentru ca Agentia de Reglementare in Energie a decis sa se mareasca procentul de gaze din intern folosit la cosul pentru populatie. Astfel, cosul pentru octombrie este format in proportie de 95% de gaze produse local si 5% din import, fata de 94% - 6% cat a fost de la inceputul acestui an.
Detalii, pe Economica