Amenintare pentru viitorul reactoarelor 3 si 4? SUA adanceste conflictul cu China pe tema transferurilor de tehnologie nucleara
Departamentul pentru Energie al SUA va stabili reguli mai aspre legate de transferul tehnologiilor nucleare catre China, iar una dintre companiile afectate este chiar China General Nuclear Power, care este implicata în proiectul de constructie a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.
Departamentul american al Energiei (DOE) a anuntat masuri pentru prevenirea deturnarii tehnologiei nucleare civile a Statelor Unite de catre China, in scopuri militare sau neautorizate, anunta Breaking Energy, care citeaza un document aflat pe site-ul DOE.
Aceste masuri de securitate nationala sunt rezultatul unei reevaluari a politicii guvernamentale americane, declansata de temerile conform carora China ar putea obtine material nuclear, echipament si tehnologie avansata de la companii americane.
"Statele Unite nu pot ignora implicatiile pe care le au pentru siguranta nationala eforturile Chinei de a obtine tehnologie nucleara in afara proceselor stabilite oficial de cooperare nucleara civila dintre SUA si China", a declarat Rick Perry, secretarul american al Energiei.
Schimbarile stabilesc un cadru clar pentru autorizarea de catre DOE a cererilor de transfer catre China, care sunt momentan blocate, din cauza ingrijorarilor legate de proliferare si deturnarea catre scopuri militare.
Va exista, in special, o "prezumptie de respingere" pentru noile cereri de licenta sau prelungirile autorizatiilor existente, legate de China General Nuclear Power Group, care este in prezent acuzata ca a conspirat sa fure tehnologie nucleara americana. Acest lucru inseamna ca nu le vor fi aprobate cererile pana cand nu vor reusi sa demonstreze, dincolo de orice indoiala, intentiile pe care le au in legatura cu cererile respective.
Departamentul pentru Comert, cel al Apararii, al Energiei/Administratia Nationala pentru Securitate Nucleara, FBI, comunitatea de intelligence, Comisia de Reglementare Nucleara si Departamentul de Stat au participat la reevaluarea politicii SUA, sub tutela Consiliului de Securitate Nationala.
Aceste eforturi sunt necesare, sustine publicatia citata, pentru a reusi o echilibrare pe termen lung a securitatii nationale a SUA si intereselor economice, ca si a impactului imediat al bazei industriale nucleare americane.
Detalii, pe Economica