Home / Stiri financiare / Americanii de la FP cer in instanta 300.000 de lei de la fiecare om din conducerea Hidroelectrica. Motivele sunt surprinzatoare

Americanii de la FP cer in instanta 300.000 de lei de la fiecare om din conducerea Hidroelectrica. Motivele sunt surprinzatoare

Americanii de la FP cer in instanta 300.000 de lei de la fiecare om din conducerea Hidroelectrica. Motivele sunt surprinzatoare

Fondul Proprietatea a dat în judecata, pe persoana fizica, toti membrii Consiliului de Supraveghere si chiar trei membri ai directoratului, inclusiv pe directorul general, Bogdan Badea. si cere fiecaruia daune de câte 300.000 de lei. Americanii spun ca Hidroelectrica, la care ei sunt al doilea actionar, dupa statul român, a fost prejudiciata de faptul ca societatea a facut angajari si ca a suplimentat sumele acordate principalului sau contractor pentru reparatii, Hidroserv.

Situatie inedita la cel mai mare producator de energie din Romania si una dintre cele mai profitabile societati controlate de stat: Fondul Proprietatea, care detine 20% din companie, a dat in judecata oamenii din conducerea companiei, imputandu-le prejudicii aduse societatii prin deciziile luate in 2017, an in care Hidroelectrica a raportat cel mai mare profit din istorie, din care 90% a fost distribuit deja celor doi actionari, statul roman si FP, sub forma de dividende.Potrivit unui document intrat in pozitia noastra, FP cere daune de cate 300.000 de lei urmatorilor fosti si actuali membri ai Consiliului de Supraveghere: Gabriel Andronache, Karoly Borbely, Radu Cojocaru, Andreea Lambru, Andreea Negru Ciobanu, Dan Laurentiu Tudor si urmatorilor fosti si actuali directori: Bogdan Badea, Marian Bratu si Mihai Zdru.

FP spune ca exista doua decizii ale membrilor CS, puse in aplicare de Directorat, care ar fi adus prejudicii companiei.Prima se refera la angajarea a 270 de oameni, dintre care 146 pe pozitii nou infiintate, concomitent cu desfiintarea a 27 de posturi, unele dintre ele de conducere, si concedierea unor directori care ocupau aceste posturi. FP spune ca masura nu a fost fundamentata, mai ales in conditiile in care, in timpul perioadei de insolventa compania a efectuat peste 800 de concedieri. FP spune chiar ca faptul ca existau pozitii vacante nu este o justificare a conducerii societatii pentru decizia de ocupare a lor.

A doua se refera la decizia conducerii de a creste valoarea serviciilor prestate de principalul sau contractor in materie de reparatii si mentenanta, respectiv Hidroserv. Cei de la FP spun ca Hidroelectrica a crescut cu 2 lei pe ora tariful de manopera platit catre Hidroserv (pana la 24 de lei) si a introdus elemente noi in devize, respectiv " 1. timp de mobilizare, prin decontarea orara la un tarif de 22 lei/ora a personalului direct productiv si 2. Dislocarea personalului direct productiv". FP spune ca astfel devizul total catre Hidroserv este mai mult decat dublu (118%), noile tarife nu sunt justificate si cresc cheltuielile companiei si sunt un sprijin pentru Hidroserv.

 

In total, FP a calculat daune de circa 113 milioane de euro pentru ca a facut angajarile (suma in care intra si platile compensatorii facute pentru concedieri, inclusiv cele din perioada insolventei) si de 4,5 milioane de euro pentru majorarea tarifelor pentru Hidroserv.

Detalii, pe Economica

marti, 14 august 2018, 217 afisari

Curs BNR luni, 25 noiembrie 2024

1 EUR4.9767 RON
1 USD 4.7456 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 14.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile