ANCOM: romanii incep sa vorbeasca mai putin la telefon si sa prefere WhatsApp. Traficul de date lunar pe utilizator a urcat cu 46%
În primul semestru românii au vorbit 33,2 miliarde de minute, cu 3% mai putin decât în semestrul anterior din 2017 si au trimis 6,8 miliarde de SMS-uri, cu 12,5% mai putin fata de perioada anterioara. În acelasi timp, traficul lunar mediu pe utilizator a înregistrat o crestere de peste 46%, a declarat Eduard Lovin, vicepresedintele ANCOM.
"Ca tendinte pe piata de telecomunicatii electronice din Romania, vedem ca aplicarea regulamentului Roaming ca acasa, a determinat cresteri exponentiale a serviciilor de roaming, iar serviciile traditionale de telecom adica vocea si SMS-urile incep sa piarda teren in fata serviciilor de mesagerie instant, acel internet 2.0, cum sunt numite aplicatiile de tip WhatsApp si Facebook Messenger", a spus Lovin la o conferinta de profil, unde a prezentat datele preliminarii analizate de ANCOM.
In ceea ce priveste telefonia mobila, la 30 iunie 2018 erau 22,2 milioane de utilizatori (cu 0,9% mai putini), iar rata de penetrare a cartelelor SIM la 100 de locuitori era de 113,7 %. Aceeasi tendinta de scadere a fost inregistrata si de comunicatiile de tip MMS, care au coborat cu 12% si de traficul video 3G (-0,8%). traficul in roaming a crescut cu 105%.
Datele prelucrate de Autoritate pentru finalul primului semestru arata ca 46,2% din numarul total de conexiuni la internet mobil sunt conexiuni 4G, iar 39,3% conexiuni 3G, ceea ce inseamna ca 85% din cele 19,3 milioane de conexiuni la internet mobil sunt conexiuni de mare viteza.
Astfel, rata de penetrare a internetului mobil in banda larga la 100 de locuitori a fost de 87,6%, iar conexiunile 4G au ajuns la 8,9 milioane, in urcare cu 12% fata de semestrul doi al anului trecut.
"Raportat la numarul de locuitori, traficul de internet mobil a inregistrat o crestere de aproape 45% in prima jumatate a anului 2018, pana la 2,3 GB/luna. Sustinerea pe termen lung a unor asemenea ritmuri de crestere in internetul mobil necesita 5G. Este, totodata, ocazia perfecta pentru saltul de competitivitate prin crearea de noi modele de afaceri si utilizari inovative, in comunicatii si in alte sectoare", a mai aratat Lovin.
De altfel, potrivit vicepresedintelui ANCOM, introducerea tehnologiei 5G este o oportunitate pentru operatori, dar si pentru producatori sa vina cu produse si tehnologii inovative.
Detalii, pe Economica