ANRE a publicat Ordinul prin care romanii cu fotovoltaice acasa pot vinde energia in retea. Ce trebuie sa stii
Asteptat de aproape doua luni, proiectul de ordin al ANRE referitor la conditiile de racordare si de plata a prosumatorilor a fost în sfârsit publicat.
Persoanele fizice care au montate instalatii individuale de generare de energie electrica cu o putere de maximum 27 kW, pot primi bani pentru energia livrata in retea, potrivit unui proiect de ordin al ANRE, indelung asteptat, referitor la “aprobarea regulilor de comercializare a energiei electrice produsa in centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrica instalata de cel mult 27 kW apartinand prosumatorilor”.
Dincolo de instalatie, pentru a primi cei 22 de bani pe kWh injectat in retea, prosumatorul trebuie sa arate ca el este in primul rand consumator de energie, iar instalatia este folosita preponderent pentru consumul sau, si sa aiba montat un contor inteligent. Atentie, pentru prosumatorul casnic, montarea contorului se face pe cheltuiala firmei de distributie, daca acesta nu intentioneaza sa aplice la programul Administratiei Fondului pentru Mediu prin care se subventioneaza cu 20.000 de lei instalarea unui sistem fotovoltaic. Daca aplica, o face pe cheltuiala sa, nu a distribuitorului.
In vederea certificarii calitatii de prosumator, persoanele fizice detinatoare de centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie, cu puteri electrice instalate de cel mult 27 kW pe loc de consum transmit operatorilor de distributie doar informatii privind echipamentele de masurare a energiei electrice montate in instalatiile de utilizare si caracteristicile acestora, altele decat cele achizitionate de operatorii de distributie. Ulterior, primesc un certificat de racordare.
“In baza certificatului de racordare completat in acest sens, prosumatorii solicita furnizorilor de energie electrica cu care incheie/au incheiat, dupa caz, contractul de furnizare a energiei electrice, incheierea contractului de vanzare-cumparare a energiei electrice produsa in centralele electrice din surse regenerabile de energie prevazute la art. 1 alin. (1) si livrata in reteaua electrica, cu respectarea contractului – cadru stabilit in acest sens de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei”, scrie in ordinul ANRE.
“Perioada de valabilitate a contractului de vanzare-cumparare a energiei electrice produsa in centralele electrice din surse regenerabile de energie prevazute la art. 1 alin. (1) si livrata in reteaua electrica trebuie sa coincida cu perioada de valabilitate a contractului de furnizare a energiei electrice.
Detalii, pe Economica