ANRE: Noua lege a energiei va fi foarte greu de aplicat, intrucat nu prevede adoptarea unor reglementari secundare
Modificarile adoptate în Parlament la Legea 123/2012 (legea-cadru a energiei electrice si gazelor naturale) vor fi foarte greu de pus în practica, întrucât nu este prevazuta elaborarea unor reglementari secundare privind aplicarea lor, a declarat, joi, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare în Energie (ANRE).
'Consider ca va fi o activitate foarte greu de indeplinit. Legea, asa cum a iesit, nu a solicitat reglementari secundare in sarcina ANRE, tocmai de aceea credem ca va fi foarte greu sa se aplice aceste elemente din noua forma a legii. Cred ca ar fi foarte interesanta reactia bursei OPCOM, pentru a clarifica cum s-ar putea aplica prevederile legii, in special in zona de incheiere a contractelor', a spus Niculae Havrilet.
Una dintre modificarile operate confera dreptul producatorilor de a incheia contracte cu alti producatori, realizand un mixt energetic, in scopul de a oferta apoi energia electrica pe piata interna sau la export.
'Va fi o prevedere foarte greu de pus in practica, pentru ca, in acest moment, mixtul energetic se realizeaza de catre furnizori. Furnizorii cumpara de la diferiti producatori si formeaza un mixt, un cos. La ora actuala, acest mixt se realizeaza pe bursa, prin incheierea de contracte diferite, cu diferiti producatori, la preturi diferite, si la final, furnizorul creeaza un pret unic pentru acel cos. Asa cum prevede legea, ca producatorii sa incheie contracte si sa formeze mixtul, avand in vedere faptul ca nu exista o legislatie secundara pe aceasta tema si ca nu se va face, pentru ca legea nu a prevazut, cred ca va fi greu de pus in practica', a explicat presedintele ANRE.
Detalii, pe Economica