Home / Stiri financiare / ANRE pune frana la montarea contoarelor inteligente de energie electrica

ANRE pune frana la montarea contoarelor inteligente de energie electrica

ANRE pune frana la montarea contoarelor inteligente de energie electrica

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a elaborat un nou ordin prin care limiteaza, în acest an, montarea de contoare inteligente de energie electrica.

Ordinul ANRE nr 25 din 2018 privind implementarea sistemelor de masurare inteligenta a energiei electrice, publicat recent in Monitorul Oficial, modifica o reglementare mai veche si nu mai permite companiilor de distributie de electricitate montarea la scara larga a acestor contoare.

Mai precis, in vechiul ordin se spune ca "pentru implementarea sistemelor de masurare inteligenta a energiei electrice, ritmul aplicat de catre operatorii de distributie concesionari este aprobat de ANRE si are ca tinta pana in anul 2020 implementarea la circa 80% din numarul de clienti finali".

Noul ordin abroga aceasta prevedere, ceea ce inseamna ca distribuitorii nu trebuie sa se mai grabeasca cu montarea smartmeterelor.

Contoarele inteligente au inceput sa fie montate in Romania acum trei ani si, ele, sunt teoretic, mai avantajoase atat pentru distribuitorul de energie, cat si pentru consumator. Instalarea acestor smartmetere este gratuita pentru consumator, distribuitorul urmand sa-si recupereze costurile prin tariful de distributie inclus in factura, reglementat de ANRE, care recunoaste aceste costuri.

Cum tinta stabilita anterior pentru 2020 era ca pentru 80% dintre consumatori sa fie schimbat contorul, distribuitorii au demerat ample programe de instalare a acestor contoare. Enel, de exemplu, anunta, in luna mai a anului trecut, ca, pana la sfarsitul anului, va instala 300.000 de astfel de contoare.

 

Noul ordin elimina insa tinta de 80% si termenul limita. Care unt noile tinte si noul termen? Inca nu se stie, si distribuitorii vor afla abia in toamna: "ANRE aproba pana la data de 30 septembrie 2018 conditiile de intocmire a programelor de investitii pentru implementarea sistemelor de masurare inteligenta a energiei electrice in Romania", scrie in noul ordin.Intrebarea care se pune este asadar, acum, cate smartmetere mai pot instala distribuitorii cu costuri recunoscute de ANRE in tarif? Noul ordin stabileste un plafon maxim al cheltuielilor recunoscute cu smart-meteringul de 10% din valoarea totala a programului anual de investitii aprobat de ANRE pentru 2018. Asadar, daca distribuitorul nu vrea sa suporte din banii lui instalarea smart-meterelor, trebuie sa instaleze mai putine, in limita acestui plafon.


Detalii, pe Economica

luni, 12 februarie 2018, 333 afisari

Curs BNR marti, 26 noiembrie 2024

1 EUR4.9768 RON
1 USD 4.7319 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 16.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile