ANRM va impune un nou pret de referinta pentru redeventa la gaze, fara sa mai tina cont de pretul din Austria. Incasarile ar putea scadea
Autoritatea Nationala pentru Resurse Minerale va elabora o noua metodologie de calcul a pretului de referinta a care se calculeaza acum redeventele la gaze naturale, pâna la sfârsitul acestui an, care nu va mai tine cont de pretul de la Central European Gas Hub (CEGH), ne-a declarat Dorin Ursarescu, consilier al presedintelui ANRM.
"Vom veni cu o noua formula, care sa tina cont de specificul fiecarui zacamant, si sa fie si in functie de puterea calorifica a gazului, astfel incat sa fie echitabil pentru toata lumea. Vom renunta la Baumgarten, dar depinde de cum va evolua si piata. Atunci (cand s-a decis pretul de referinta de la Baumgarten –n.red.) nu am ales ca referinta OPCOM sau BRM pentru ca am avut nevoie de o bursa cu o referinta corecta. Asteptam ca tranzactiile pe BRM sa ne permita sa ne raportam la aceasta piata", ne-a declarat Ursarescu.
El a mai spus ca vor mai fi si alte modifcari, fara a detalia.
In luna februarie a acestui an, ANRM a emis un ordin prin care pretul de referinta pentru gazele naturale extrase in Romania, in functie de care va fi calculata redeventa datorata bugetului statului de catre producatori, sa tina cont de cotatiile de la bursa CEGH Viena,
Astfel, in prezent, pretul gazelor la care se aplica procentul de redeventa (intre 3% si 13%, in functie de productia zacamantului) este calculat potrivit unei formule avand ca baza cotatia medie a preturilor spot din luna anterioara de la CEGH.
ANRM a luat aceasta decizie atunci in urma unui control al Curtii de Conturi, care a spus ca ANRM colecteaza redeventa la un pret minim de 495 lei/1.000 mc, neactualizat de zece ani.
Producatorii au contestat decizia, si au spus ca au platit intotdeauna redeventa la pretul din contracte, nu la acel pret minim, dar nu au reusit sa convinga Autoritatea, care a impus redeventa la pretul mediu spot din Austria.
Detalii, pe Economica