Apare o noua supraspecializare medicala in Romania, pe fondul cresterii frecventei calatoriilor internationale si a bolilor tropicale
Medicii din tara noastra s-ar putea supraspecializa în curând în medicina de calatorie, daca acest program de studii complementare va fi aprobat de Ministerul Sanatatii. Medicina de calatorie e un domeniu interdisciplinar, aparut din necesitatea prevenirii îmbolnavirii calatorilor internationali, de la turisti, militari, la refugiati, potrivit unui proiect de Ordin al Ministerului de resort.
Medicina de calatorie e un domeniu interdisciplinar, aparut din necesitatea prevenirii imbolnavirii calatorilor internationali, ca urmare a cresterii frecventei acestor calatorii, facute in scopuri: turistice, umanitare, diplomatice, in interes de serviciu, a pelerinajelor si refugiatilor, se arata in referatul de aprobare a programului de studii.
Bolile emergente si reemergente cu care ne confruntam in ultima perioada (febrele hemoragice precum Ebola, febra Dengue, Zika) si extinderea arealului geografic al acestora impun cunoasterea si implicarea suplimentara a personalului medical in prevenirea, diagnosticarea si tratarea corecta a acestor afectiuni, se arata in Curriculum-ului programului de studii, potrivit proiectului de Ordin al Ministerului Sanatatii.
Este vorba despre proiectul de Ordin pentru completarea anexei nr I la Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 418/2005 pentru aprobarea Catalogului national de programe de studii complementare in vederea obtinerii de atestate de catre medici, medici dentisti si farmacisti, precum si a Normelor metodologice de organizare si desfasurare a acestora.
Detalii, pe Economica