Apare un nou tip de pensie in Romania. Tot ce trebuie sa stii despre pensia ocupationala: cand apare, cine o plateste si cat de mare va fi
Promovate de mai multa vreme pe diverse canale, dar ignorate ani la rândul de politicieni, pensiile ocupationale au fost, în sfârsit, definite prin lege la finalul anului trecut. Mai mult, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat deja si normele de aplicare, legislatia secundara care va permite existenta de facto a acestui sistem deja consacrat în alte tari.
Astfel, sistemul de pensii din Romania va fi complet si va contine patru tipuri de pensie: pensia de stat (pilonul I), pensia privata obligatorie (pilonul II), pensia privata facultativa (pilonul III) si pensia ocupationala (pilonul IV).Asa cum a mai aratat ECONOMICA.NET, sistemul de plata a pensiei, care urmeaza sa fie definit pana cel tarziu anul viitor, va lua in calcul toti cei patru piloni.
Dintre toate celelalte categorii de pensii, pensia ocupationala se aseamana cu pensia privata facultativa, deoarece este, de obicei, o compensatie sau un bonus oferit de angajator angajatilor. Tocmai de aceea introducerea unei deductibilitati consistente este un element fundamental pentru sprijinirea pensiilor ocupationale.
Practic, angajatorul va fi stimulat sa acorde acest beneficiu in loc de, sa spunem, o prima in bani, pentru ca va beneficia de reduceri la plata taxei. Sistemul de pensii ocupationale este consacrat in tarile dezvoltate ale Uniunii Europene, in Statele Unite si, mai nou, in Polonia, acolo unde Guvernul doreste, parctic, sa repare aparenta eroare facuta prin nationalizarea activelor de la pilonul II si sa inlocuiasca sistemul cu pensiile ocupationale. In acest sens, angajatorii au beneficii importante.
Detalii, pe Economica