Apartamente vechi versus apartamente noi: avantaje si dezavantaje. Ce spun arhitectii
Disputa dintre fanii apartamenteor vechi si noi a început în momentul în care numarul apartamentelor noi a început sa conteze pe piata. La nivel national, dupa 1990 au fost construite circa un milion de locuinte noi, care se adauga la cele opt milioane deja existente pe piata. Iar ambele componente ale pietei rezidentiale au atuurile si problemele lor.
In timp ce apartamentele vechi au avantajul amplasarii, fiind deja pozitionate intr-o zona dezvoltata din mai toate punctele de vedere si in proximitatea statiilor de transport in comun si a scolilor, nu toate noile ansamblurile rezidentiale sunt amplasate in zone care sa beneficieze de toate facilitatile.
Pe de alta parte, confortul oferit de apartamentele vechi, in special, de cele construite dupa anii '70 are de suferit. Atunci s-au introdus placile prefabricate, care se montau direct pe structura.
„Obiceiul de a construi cu placi de beton prefabricat a afectat mult confortul. Locuintele erau neizolate, slab finisate, iar instalatiile de apa si curent cedeaza adesea. Astfel, s-a ajuns acum la termoizolarea blocurilor vechi, care pierd energie peste tot”, spune Emil Ivanescu, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR).
Pe de alta parte, unele apartamente noi sunt „prea mici”, spun clientii. Si asa e, uneori suprafata acestora e mai mica decat prevede Legea Locuintei, dar presedintele OAR sustine ca e o situatie cu care ne vom intalni des.
„Ne place sau nu, Bucurestiul devine o aglomerare urbana al carei numar de locuitori creste in fiecare an. Va trebui sa ne obisnuim cu asta, dar si sa invatam sa utilizam spatiul in mod judicios. Dar, clientii nu ar trebui sa accepte apartamente foarte mici - e o componenta financiara aici, dar sa fim constienti ca media suprafetelor locuintelor va scadea. Inclusiv legea, care e relativ buna, dar prea putin respectata, ar trebui modificata si introduse mijloace punitive - amenzi - pentru dezvoltatorii care nu o respecta”, sustine Ivanescu.
De aceea, e recomandat ca achizitia sa se faca dupa ce locuinta a fost vazuta de un om care se pricepe, fie ca e el avocat, arhitect sau inginer constructor.
„In niciun caz sa nu se cumpere o locuinta off plan pe baza unei autorizatii de urbanism prezentata de dezvoltator sau a unui PUZ. Ar trebui ceruta macar autorizatia de constructie sau cartea imobilului, daca exista. Astfel e riscant sunt tot felul de imobile cu probleme legale”, explica Ivanescu.
Problema spatiilor de depozitare si a costurilor
De altfel, una dintre discutiile pro si contra apartamentelor noi e legata de lipsa spatiilor de depozitare din noile apartamente. De aceea, dezvoltatorii straini au renuntat sa mai importe modele din tarile lor si angajeaza romani, familiarizati in cultura autohtona a constructiei de locuinte.
E drept ca multi dintre romani sunt ceea ce in Occident se numeste „hoarder”, cuvant care se traduce in romana ca acaparator si isi umplu locuintele cu lucruri inutile, unele nevalorificabile, iar lipsa sau suprafata redusa a spatiilor de depozitare devine astfel o problema, dar si lipsa acestor spatii nu e tocmai potrivita in cultura romaneasca a locuirii.
Detalii, pe Economica