Ar putea scadea factura la gaze a populatiei anul viitor? Care sunt premisele
Implementarea de catre ANRE a noului cadru de reglementare pentru furnizarea gazelor naturale ar permite o usoara scadere a facturii consumatorilor finali, care ar putea fi operata anul viitor, potrivit primelor calcule.
Un calcul final nu poate fi facut acum, dar exista cateva argumente in acest sens.Situatia actuala
De la data de 1 aprilie 2019, de cand a fost re-reglementata piata consumatorilor casnici de gaze naturale, gazul pentru consumul populatiei este vandut la un pret de 68 de lei/MWh, plafonat prin OUG 114. E.On si Engie cumpara gazul doar de la Petrom si Romgaz la acest pret, la care adauga tariful de inmagazinare (pentru cantitatea de gaze care este scoasa din depozite), cel de transport, distributie, si marja de furnizare si il vand populatiei la pretul final reglementat de stat: 136 de lei pentru Engie si 140 pentru E.On.Amintim ca, in urma OUG 114, care practic a scazut pretul de achizitie al gazelor, pretul final la populatie nu a scazut. Ordonanta a aparut pentru ca cei doi furnizori au spus ca au acumulat costuri nerecunoscute prin faptul ca au cumparat gaze romanesti la preturi mai mari decat cele recunoscute de ANRE si, in plus, la finalul anului trecut au fost obligati sa cumpere mai multe gaze din import, la preturi mult mai mari. Ei au cerut o solutie, pentru ca, in caz contrar, ar fi trebuit ca preturile finale la populatie sa creasca.
Componentele din pretul final care se schimba
Rata reglementata de rentabilitate a distributiei-efect pozitiv in facturaOUG 19 a aparut in martie 2019 si a modificat cate ceva din OUG 114, iar acum ANRE trebuie sa faca si calculele. OUG 19 a impus o noua rata reglementata de profit pentru segmentul de distributie, acea rata reglementata de rentabilitate (RRR), care este de 6,92%, aplicata la baza de active. Rata este mai mare decat cea anuntata anterior ca se aplica in aceasta perioada, 5,66%, insa exista un mare dar. Acea rata redusa, pe care toti distribuitori de electricitate si gaz au acuzat-o, spunand ca ii determina sa taie din investitii, nu a apucat inca sa fie aplicata. Acum, in facturile consumatorilor casnici de gaze, in tariful de distributie este prezenta vechea RRR, care are o valoare de 8,43%. Potrivit unor surse din piata, noua RRR, de 6,92% ar urma sa fie aplicata de la 1 iulie. Cum este mai redusa decat cea actuala, de 8,43%, efectul ar trebui sa fie o diminuare a pretului final la consumatorul casnic, dar acest lucru trebuie ponderat si cu noua taxa de 2% pe cifra de afaceri specifica segmentului de distributie, care este un cost suplimentar care este recunoscut deja de ANRE si trecut in tariful de distributie. Cumulat insa, efectul ar fi de scadere, chiar daca marginala, a facturii de acasa.
Pretul mai mic al gazelor-efect pozitiv in factura
Cum am spus, de la 1 aprilie, gazele pentru populatie vin doar de la Petrom si Romgaz, la 68 de lei/MWh. Acest pret este mai mic decat vechiul CUG (costul de achizitie al gazelor, un cos care includea pretul gazelor romanesti, al celor de import, al celor din inmagazinare) care era, pe baza calculelor de anul trecut regasite in factura de azi a casnicilor, de circa 80 de lei. Ca atare, odata extras gazul de import pentru populatie si impus pretul unic de 68 de lei, acest lucru ar conduce la o scadere a facturii pentru consumatorul casnic.
Detalii, pe Economica