Asigurarea sociala la sanatate a persoanelor fara venituri costa 1.248 de lei in 2019
Persoanele fara venituri fiscalizate, care nu sunt scutite prin lege de la plata contributiei de asigurari de sanatate, pot obtine în 2019 servicii medicale decontate de Casa de Asigurari de Sanatate daca depun declaratia unica la Fisc, urmând ca pâna la data de 15 martie 2020 sa achite Fiscului suma de 1.248 de lei pentru contributia de asigurari de sanatate datorata pentru tot anul 2019.
Economica.net va spune in ce consta in 2019 asigurarea la sistemul asigurarilor sociale de sanatate a persoanelor fara venituri, care nu sunt exceptate prin lege de la plata contributiei (CASS).
Primul pas: completarea si depunerea online la Fisc a declaratiei unice.
Persoanele care nu au venituri fiscalizate si care nu sunt scutite prin lege de la plata CASS vor depune la Fisc declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, daca vor sa primeasca in 2019 servicii medicale cuprinse in pachetul de baza si decontate de Casa de Asigurari de Sanatate. Din 2019, declaratia unica se transmite la Fisc doar online, se arata in OUG 114 din 2018, ordonanta care introduce taxa pe lacomie.
Teoretic, persoana fara venituri devine asigurata la asigurarile sociale de sanatate de la data depunerii declaratiei unice.
Calitatea de asigurat si dreptul la pachetul de baza se acorda persoanelor fara venituri de la data depunerii declaratiei unice la Fisc, se arata in Ordinul CNAS nr. 1549/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat, consultat de Economica.net. Practic, persoanele fara venituri pot aparea neasigurate in sistemul informatic al CNAS (SIUI) dupa ce depun declaratia unica la Fisc, din cauza transmiterii greoaie a informatiilor intre cele doua institutii, dar si a defectiunilor sistemului informatic al CNAS.
Nu doar persoanele fara venituri se confrunta cu aceasta problema, ci si restul categoriilor de contribuabili care au obligatia depunerii declaratiei unice. CNAS recunoaste amploarea problemei si a emis un Ordin, in vigoare din 6 decembrie, Ordinul nr. 1549/2018, care prevede ca persoana fara venituri, care apare neasigurata in SIUI dupa ce a depus declaratia unica, va beneficia de servicii medicale decontate de Casa de Asigurari dupa ce va aduce la CJAS in evidenta careia se afla actul de identitate valabil la data solicitarii, original si copie, precum si dovada ca a depus declaratia unica la Fisc.
Casele de Asigurari de Sanatate din tara au insa practici diferite cu privire la aplicare acestui Ordin al CNAS, si nu numai. De exemplu, persoanele fara venituri, asigurate la Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti (CASMB), care apar neasigurate in SIUI dupa ce au depus declaratia unica la Fisc, dobandesc calitatea de asigurat la sanatate dupa ce aduc la CASMB actul de identitate si declaratia unica inregistrata la ANAF, ambele acte in original si copie.
Economica.net va recomanda ca, dupa ce ati depus declaratia unica la Fisc, sa intrebati personalul Casei de Asigurari in evidenta careia va aflati care sunt documentele in baza carora dobanditi calitatea de asigurat la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Detalii, pe Economica