Atac chimic in Siria: Cel putin 70 de morti. Departamentul de Stat al SUA cere tragerea la raspundere a regimului Bashar al-Assad
Cel putin 70 de persoane au murit, duminica, în urma unui presupus atac cu arme chimice în orasul sirian Douma, ultima reduta a rebelilor din regiunea Ghuta de Est, relateaza BBC News si Reuters, citate de Mediafax.
Departamentul de Stat al SUA cere tragerea la raspundere a regimului Bashar al-Assad
Organizatia pentru ajutor umanitar Castile Albe a prezentat imagini cu mai multe victime ale atacului si a precizat ca numarul deceselor ar putea sa creasca.
"Saptezeci de persoane au murit prin asfixiere si alte cateva sute prezinta simptomele sufocarii", a spus Raed al-Saleh, directorul organizatiei.
Uniunea Organizatiilor de Asistenta Medicala, o structura caritabila cu sediul in SUA si care lucreaza cu spitalele siriene, a confirmat ca sunt cel putin 70 de persoane decedate. Medicii au precizat ca au tratat localnici cu simptome precum convulsii si saliva abundenta (spume la gura), specifice pentru expunerea la substante neurotoxice sau clor.
Potrivit unor surse de la fata locului, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bomba-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter.
Departamentul de Stat al SUA a catalogat drept terifiante aceste informatii si a cerut tragerea la raspundere a regimului condus de catre Bashar al-Assad.
Regimul sirian si Ministerul rus al Apararii au respins, duminica, informatiile privind un presupus atac cu arme chimice in orasul sirian Douma, ultima reduta a rebelilor din regiunea Ghuta de Est, relateaza agentiie Tass si Sputnik.
O serie de organizatii umanitare si mai multi medici sustin ca minimum 70 de persoane au murit prin asfixiere si alte cateva sute prezinta simptome precum convulsii si saliva abundenta (spume la gura), specifice pentru expunerea la substante neurotoxice sau clor.
Presa de stat de la Damasc a anuntat ca fortele guvernamentale nu au efectuat atacuri chimice, iar informatiile prezentate in presa occidentala sunt "inventii" generate de faptul ca rebelii au pierdut majoritatea teritoriilor ocupate.
Detalii, pe Economica