Home / Stiri financiare / Atomistii romani: Pentru a-si atinge tintele de mediu, Europa trebuie sa creasca rolul energiei nucleare

Atomistii romani: Pentru a-si atinge tintele de mediu, Europa trebuie sa creasca rolul energiei nucleare

Atomistii romani: Pentru a-si atinge tintele de mediu, Europa trebuie sa creasca rolul energiei nucleare

Reprezentantii industriei nucleare din România apreciaza ca tintele Europei de reducere a emisiilor pot fi atinse printr-o mai mare contributie a energiei nucleare în mixul energetic european. Ei aduc în atentia publicului rezultatele unui studiu care arata ca, daca nuclearul va fi marginalizat, consumul de energie electrica al continentului nu va putea fi asigurat în conditii sustenabile.

“Energia nucleara asigura in prezent o patrime din energia produsa si consumata in Europa. Contributia acesteia trebuie sa creasca pentru a permite Europei si tarilor membre sa atinga tintele de dacarbonizare, corelat cu cresterea consumului. Acestea sunt concluziile celui mai recent studiu realizat de FTI Consulting Energy la nivel European, in contextul pregatirii viziunii si politicilor energetice ale UE pentru orizontul anilor 2050”, spune Romatom.

Potrivit tintelor de mediu asumate de statele membre in cadrul acordului de la Paris ratificat de Parlamentul European, emisiile de gaze cu efect de sera trebuie sa fie reduse  cu 80% pana la nivelul anilor 2050, cu o tinta de 40% pana in anul 2030. De asemenea, consumul de energie este estimat sa creasca cu 1% pe an ca urmare a electrificarii transportului si a industriei, crestere care va depasi economia de electricitate realizata prin mecanisme de eficientizare a consumului la consumatorul final.

Studiul realizat de FTI Consulting Energy ale carei concluzii au fost prezentate de Romatom, a luat in calcul  trei scenarii de evolutie a productiei de energie nucleara, pe baza capacitatilor existente si a celor aflate in constructie sau planificate.

Primul scernariu este cel in care productia de energie nucleara scade la 36 GW la nivelul anilor 2050 de la nivelul actual de 120 GW, ceea ce va conduce la necesitatea de a suplini necesarul de energie din alte surse. Daca acest gol de putere ar fi asigurat din surse regenerabile, suprafata de teren ocupata de acestea ar fi de aproximativ jumatate din suprafata Belgiei, fara a mentiona caracterul intermitent al acestora. Sursele regenerabile ar trebui asigurate de un back-up din surse cu caracter constant. Daca acest gol de energie ar fi asigurat din surse fosile, atunci ar fi necesara punerea in functiune a 2790 TWh capacitati de productie conventionale, ceea ce reprezinta o crestere cu 20% a flotei existente. Dependenta UE de combustibili fosili ar creste cu 36% fata de gaz si 18% fata de carbune in intervalul 2020-2050. In acest scenariu, emisiile de dioxid de carbon ale sectorului energetic ar creste cu 17% pana in 2050 fata de nivelul acestora din 2020, fara a mentiona efectele asupra cresterii pretului la energie si reducerii locurilor de munca de inalta specializare pe care industria nucleara le asigura in prezent

Al doilea scenariu este cel in care productia de energie nucleara se mentine la nivelul curent, scenariu in care atingerea tintelor de mediu are o probabilitate mai ridicata decat in cel anterior.

Al treilea in care productia de energie nucleara creste la 150 GW, ceea ce ar produce beneficii inerente si cascadate pe indicatorii analizati: securitate in aprovizionare, sustenabilitate si economicitate.

Detalii, pe Economica

vineri, 30 noiembrie 2018, 391 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile