Azerbaidjanul, noua carte pe care mizeaza oamenii de afaceri din Romania. Ce cauta antreprenorii romani in Tara Focurilor
Resursele importante de petrol, expansiunea economica si importanta strategica in puterea geopolitica din Caucaz i-a atras pe oamenii de afaceri romani in Azerbaidjan. In timp ce piata europeana resimte efectele crizei, antreprenorii cauta contracte in tara din zona Marii Caspice.
Romanii au mirosit potentialul Azerbaidjanului
La Baku, goana dupa petrol a inceput in 1873, odata cu aparitia primelor sonde. A fost o adevarata nebunie, cu oameni care deveneau peste noapte foarte bogati sau invers, care pierdeau totul in doar cateva secunde. Atunci, 90% din „aurul negru“ extras de Imperiul Rus provenea din zacamintele hanatului Baku, creat la mijlocul secolului al XVIII-lea, restul fiind adus din Astrahan si Groznii (din Rusia). Pe masura ce industria petroliera locala a prins contur si forta, numeroase companii straine au venit la Baku sa profite de aceasta bogatie. Poate putin cam tarziu, si antreprenorii romani au mirosit potentialul fantastic al pietei azere. In ultimii cinci ani, trei companii din Romania – Siveco, UTI Grup si Neptun - si-au deschis birouri la Baku si au semnat contracte de zeci de milioane de dolari cu Azerbaidjanul. Imagini din Baku, capitala Azerbaidjanului Acum, Romania face inca un pas pentru a intra pe piata azera. Vineri a fost inaugurata, la Baku, Camera Bilaterala de Comert Azerbaidjan-Romania, demers prin care romanii, fie autoritati, fie oameni de afaceri, spera sa profite de potentialul acestei tari: atragerea de investitii sau semnarea de contracte, in conditiile in care piata europeana resimte inca din plin efectele crizei. Camera, cu sediul intr-o vila din capitala azera, a fost inaugurata, cu taiere de panglica, in prezenta reprezentantilor celor 16 companii fondatoare, a lui Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, si Dan Sova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine.
„Camera va conduce la intensificarea schimburilor comerciale si la cresterea interesului pentru piata romaneasca a investitorilor azeri“, a spus Zgonea, la Baku. El a adaugat ca a prezentat partii azere 15 proiecte importante in Romania, in care vrea sa atraga companiile din Azerbaidjan, proiecte ce vizeaza infrastructura si sectorul energetic – reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, Cuprumin si Rosia Montana, intr-o noua forma, dar si modernizarea portului Constanta. De cealalta parte, reprezentantii celor 16 companii fondatoare ale Camerei Bilaterale au mirosit potentialul acestei piete si au venit aici in cautare de contracte. Majoritatea desfasoara activitati in sectorul energiei sau in constructii – Grup Servicii Petroliere (GSP), FEPA Barlad, Electromagnetica, Romgaz, Transgaz, Adrem Invest, Armax Gaz si Delta ACM, dar si UTI Grup, Siveco sau TeamNet.
„In Azerbaidjan este loc pentru absolut orice, de la energie la constructii, pana la turism. Piata este mare, va spun si dumneavoastra, totul se schimba peste noapte. Eu consider una dintre marile minuni ale lumii ceea ce se intampla in Baku in momentul de fata. Este o piata enorma, dar, ca orice piata, nu este pe internet, trebuie sa fii aici“, a declarat Gabriel Comanescu, proprietarul Grup Servicii Petroliere si consul onorific al Republicii Azerbaidjan la Constanta.
Comanescu prospecteaza de mai mult timp piata azera in vederea semnarii unor contracte. Eu consider una dintre marile minuni ale lumii ceea ce se intampla in Baku in momentul de fata. - Gabriel Comanescu, proprietarul GSP Pe de alta parte, Florea Diaconu, proprietarul constructorului bucurestean Delta ACM, vrea sa dezvolte in statul caspic proiecte de infrastructura, dupa ce in ultimii ani a reusi sa intre in Irak cu un contract de constructie a unei autostrazi. Odata cu deschiderea Camerei de Comert, cele 16 companii fondatoare vor avea birouri la Baku si vor incerca sa profite de ascensiunea acestei economii. Schimburile comerciale dintre Romania si Azerbaidjan s-au ridicat in primele 11 luni ale anului trecut la 72,5 milioane de dolari. Mai exact, Romania a importat de 54,2 milioane de dolari si a exportat de 18,3 milioane de dolari. La sfarsitul lui aprilie 2012, 46 de companii azere erau inregistrate in Romania, cu un capital de 614.000 de dolari. Unul dintre cei mai mari investitori azeri in tara noastra este compania petroliera de stat SOCAR, care a deschis anul trecut primele benzinarii in Moldova, ajungand in prezent la 14.
Detalii, pe Adevarul