Bacsisul ar putea deveni obligatoriu
Cine castiga si cine pierde din impozitarea bacsisului? O propunere facuta recent de patronatele din turism bulverseaza angajatii din industria restaurantelor si barurilor
Alin D. are 27 de ani si de trei ani lucreaza ca ospatar într-un restaurant din Centrul Vechi al Capitalei. A fost de acord cu un salariu mic, la angajare, în contextul în care se baza foarte mult pe bacsisul lasat de clienti. „Au fost luni în care am câstigat 2.500 de lei numai din bacsis, bani care ramâneau în buzunarul meu“, spune el. Privind din acest unghi, o asemenea situatie pare sa fie în defavoarea angajatului. Dar, spun proprietarii de restaurante, nu este chiar asa. În final, cel care pierde este clientul, care va plati mai mult pentru ceea ce consuma.
Impozitarea bacsisului are si un istoric. Ideea a fost lansata de patronatele din turism înca de acum câtiva ani, pe modelul practicilor din alte tari.
Chiar de atunci au fost voci care au sustinut ca acest lucru „va încarca“ nota de plata a clientului. „Este neplacut pentru client sa-l obligi sa lase ceva în plus. Nu toti clientii lasa bacsis“, spunea Catalin Mahu, proprietarul lantului de restaurante La Mama.
Detalii, pe Capital