Home / Stiri financiare / Banca Mondiala: Nivelul mondial al bunastarii a crescut in mod semnificativ in ultimii 20 de ani, dar persista inegalitatile

Banca Mondiala: Nivelul mondial al bunastarii a crescut in mod semnificativ in ultimii 20 de ani, dar persista inegalitatile

Banca Mondiala: Nivelul mondial al bunastarii a crescut in mod semnificativ in ultimii 20 de ani, dar persista inegalitatile

Nivelul mondial al bunastarii a crescut în mod semnificativ în ultimii 20 de ani, însa averea pe cap de locuitor a scazut sau a stagnat în peste 24 de tari, pe mai multe paliere de venit, se arata în raportul Bancii Mondiale (BM) intitulat 'Evolutia Bunastarii Natiunilor, editia 2018'.

Mergand cu analiza dincolo de indicatorii traditionali, cum ar fi PIB-ul, raportul analizeaza nivelul de bunastare pentru a monitoriza progresul economic si sustenabilitatea statelor studiate.

Raportul urmareste nivelul bunastarii in 141 de tari, in perioada 1995-2014, si il studiaza prin agregarea capitalului natural (cum ar fi padurile si resursele minerale), capitalului uman (castigurile realizate de-a lungul vietii unei persoane), capitalului produs (cladiri, infrastructura, etc.) si activelor externe nete. Capitalul uman a constituit cea mai mare componenta a bunastarii, la nivel general, iar capitalul natural a constituit aproape jumatate din nivelul bunastarii in tarile cu venituri scazute, se mai constata in raportul respectiv.

'Consolidand si valorificand capitalul uman si capitalul natural, tarile din toata lumea pot amplifica nivelul bunastarii si pot realiza o crestere mai rapida. Grupul Bancii Mondiale isi intensifica eforturile de a ajuta tarile sa-si sporeasca investitiile si eficienta investitiilor in oameni', a afirmat presedintele BM, Jim Yong Kim. Acesta adauga: 'Niciun proces de dezvoltare nu poate fi sustenabil si solid daca nu se are in vedere capitalul uman, care constituie cea mai importanta componenta a bunastarii unei natiuni'.

In raport se mai constata ca nivelul bunastarii globale a crescut la o cota estimata de 66% (de la 690 trilioane dolari la 1.143 trilioane dolari, calculat la o valoare constanta a dolarului in 2014, la pretul pietei). Insa nivelul inegalitatii constatate a fost substantial, pentru ca averea pe cap de locuitor in tarile membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), cu venituri mari a fost de 52 de ori mai mare decat in tarile cu venituri scazute.

O scadere a averii pe cap de locuitor a fost inregistrata in mai multe tari cu venituri scazute, precum si in unele tari bogate in hidrocarburi din Orientul Mijlociu si in anumite tari OECD cu venituri mari care au fost afectate de criza financiara din anul 2009. Declinul inregistrat la nivelul averii pe cap de locuitor implica faptul ca acele active care sunt de o importanta critica pentru obtinerea veniturilor viitoare pot scadea, un fapt care nu este adesea reflectat in valorile PIB-ului national.

Raportul a mai constatat ca peste 24 de tari cu venituri scazute, unde capitalul natural domina formarea bunastarii totale in 1995, au dobandit statutul de tari cu venituri medii in ultimele decenii, partial si prin investirea castigurilor din capitalul natural in sectoare cum ar fi infrastructura, precum si invatamantul si sanatatea, ceea ce a dus la cresterea capitalului uman.

Desi investitiile in capitalul uman, precum si in capitalul produs, sunt esentiale, cresterea nivelului de bunastare nu consta in lichidarea capitalului natural pentru formarea altor active, se mai mentioneaza in raport. Capitalul natural pe cap de locuitor in tarile OECD este de trei ori mai mare decat in tarile cu venituri scazute, desi cota capitalului natural in totalul bunastarii nationale este de doar 3% in tarile OECD.


Detalii, pe Economica

joi, 01 februarie 2018, 577 afisari

Curs BNR marti, 26 noiembrie 2024

1 EUR4.9768 RON
1 USD 4.7319 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 18.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile