Bancile la care nu e bine sa te duci cu banii cash: ING Bank, Transilvania si BCR
Majoritatea bancilor din România nu percep nici un fel de comision persoanelor fizice care vin sa depuna bani în contul curent al unui client al bancii. Totusi trei din bancile de top cinci din România comisioneaza aceasta plata, uneori cu sume destul de piperate: de la 0,5% la 1% din suma depusa sau o taxa fixa cuprinsa între 4 si 15 lei.
Inceputa in urma cu doi trei ani, batalia impotriva cash-ului se acutizeaza. Chiar daca majoritatea bancilor nu percep nici un fel de comision pentru depunerea de numerar in contul unei persoane, trei banci, din cele 10 analizate, au introdus plata unei sume fixe sau procentuale pentru cei care apar cu cash la ghiseul bancii.
Astfel, la ING Bank pentru depuneri sub 300 de lei comisionul este de 0,5% din suma depusa. Pentru depuneri de 301 lei - 19.999 de lei comisionul este de 1% din suma depusa, dar nu mai putin de 15 lei. De la 1 noiembrie, data de la care banca olandeza a anuntat ca va desfiinta casieriile din sucursalele sale, conturile clientilor ING vor putea sa fie alimentate de catre alte persoane direct la ATM-urile ING, pe baza unui cod de depunere ce poate fi solicitat in ING Office, pentru lei sau prin transfer bancar.
Cea de-a doua institutie de credit care percepe comision pentru depunerile de numerar este Banca Transilvania, comision de depunere de numerar de 10 lei, indiferent de suma depusa. Comisionul a fost introdus in 2016, cand banca a schimbat grila de taxe si comisioane. Candva, Banca Transilvania era singura banca la care nu se percepea comision de retragere de numerar.
BCR este cea de-a treia banca ce percepe un comision de 4 lei, indiferent de suma depusa. BCR a inceput acum mai multi ani razboiul impotriva cash-ului, cand pentru orice plata, oricat de mica, banca te taxa cu 5 lei. Interesant ca, in timp, acest comision a avut o usoara scadere.
Detalii, pe Economica