Bancile momesc clientii cu credite prin card tot mai ieftine
In ultima perioada, mai multe banci au redus considerabil dobanzile la cardurile de credit, pana la concurenta cu creditele de nevoi personale. Oricat ar parea de „iefine“, cardurile de credit pot atrage dupa sine costuri uriase daca nu sunt folosite cu maxima atentie.
Dupa ce anul trecut bancile au apasat la maximum pedala pe dobanzile la creditele de consum, acestea coborand la minime istorice, de cateva luni, tot mai multe banci apeleaza la majorarea dobanzilor pentru aceste credite. Singurele produse care se ieftinesc chiar accelerat sunt cardurile de credit. Astfel, tot mai multe banci incearca sa isi atraga clientii cu dobanzi din ce in ce mai mici la finantarile cumparaturilor prin carduri de credit, dobanzile ajungand sa rivalizeze cu acelea de la creditele de consum cele mai ieftine din piata.
Cardurile de credit sunt insa produse extrem de complexe, greu de administrat chiar si de cei mai educati clienti, astfel ca putini dintre clienti ai bancilor reusesc sa beneficieze cu adevarat de avantajele multiple pe care cardurile de credit le ofera.
Pe acest lucru mizeaza oarecum si bancile, si oricate avantaje ar atasa cardurilor de credit, putine sunt accesate cu adevarat de clienti, majoritatea ajungand sa plateasca costuri uriase ori din comoditate, ori din nepricepere.
Card de credit in loc de nevoi personale? Doar pentru cunoscatori
Daca un client ar combina intre ele, cu mare rigoare, cele mai bune carduri de credit de pe piata, ar putea plati cam aceeasi rata cumulata ca in cazul unui credit de nevoi personale (vezi ilustrarea). Acest lucru este extrem de complicat, pentru ca trebuie tinute calcule proprii prin care creditele pentru cumparaturi pe card sa fie privite si administrate ca niste credite clasice de consum.
Potrivit calculelor Capital, pe baza datelor de pe site-ul finzoom.ro, un client cu un salariu net de 2.500 lei ar putea opta pentru doua carduri de credit (au fost alese cardurile de la BRD si Carpatica, avand cele mai mici dobanzi la cumparaturi), cu limita de 7.500 lei pe fiecare, in locul unui credit de nevoi personale de 15.000 lei, pe o durata de 5 ani (a fost ales creditul Expresso de la BRD, al doilea cel mai ieftin din piata).
Conditia ar fi ca limitele maxime de credit de pe cele doua carduri sa fie utilizate doar la cumparaturi prin POS, oriunde, dar in cadrul aceleiasi luni, iar dupa perioada de gratie sa se plateasca o rata lunara cumulata de circa 359 lei.
Asa cum spuneam, extrem de putini sunt aceia care pot jongla astfel cu cardurile de credit. „Spre deosebire de creditele de nevoi personale, unde platile se fac dupa un scadentar, iar acum sunt in piata multe oferte cu rate fixe pe toata perioda de credit, la cardurile de credit, statistic, clientii achita suma minima de plata, care reprezinta o fractie din dobanda datorata pe suma folosita. Drept urmare, soldul de fapt creste, si suma aditionala e purtatoare de dobanda. Astfel, un credit de nevoi personale nu poate fi inlocuit cu unul sau mai multe carduri, din simplul motiv ca au destinatii diferite: nevoi personale pentru cash, iar cardul de credit pentru cumparaturi la comercianti“, spune Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance.
Acordate mai usor, cu mai multe avantaje, dar greu de administrat
Desi presupun aceeasi documentatie, cardurile de credit se aproba insa mai usor decat creditele de nevoi personale.
Detalii, pe Capital