Bancile pentru locuinte au acordat credite de 100 de milioane lei in ultimii doi ani
Cele doua banci pentru locuinte care activeaza în România au acordat credite de 100 de milioane de lei în ultimii doi ani si asteapta clarificarea cadrului legislativ privind sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ, a declarat luni, într-o conferinta de presa, presedintele BCR Banca pentru Locuinte, Lucian Anghel.
'In continuare, la nivelul Asociatiei Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR), ne exprimam speranta sa se clarifice (proiectul legislativ - n.a.) si sa avem o lege votata in Camera Deputatilor (...) Cred ca in momentul de fata discutam de circa 400.000-500.000 de romani care sunt inca in sistem. Nu mai intra niciun client nou, de aproape doi ani de zile. In perioada aceasta acordam credite, in ultimii doi ani peste 100 de milioane lei, si incercam sa ajutam romanii, pe cei care au contracte in derulare, sa acceseze un credit respectand ceea ce a fost trecut in contract de la bun inceput, acea dobanda fixa. Toate creditele noastre sunt cu dobanda fixa', a afirmat Lucian Anghel.
In Romania activeaza doua institutii de economisire-creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ - Raiffeisen Banca pentru Locuinte si BCR Banca pentru Locuinte. Creditele pot fi acordate pe o perioada maxima de 40 de ani si au o dobanda fixa de 4,5-5%.
In cazul BCR BpL, valoarea medie a creditelor acordate depaseste 20.000 de euro, iar cele mai multe au fost acordate pentru renovari.
'Conform studiului IRSOP, foarte multi romani nu sunt dornici sa ia un credit si prima prioritate investitionala este nu sa isi achizitioneze o noua casa, ci sa isi renoveze casa - mica, supraaglomerata, veche (conform statisticilor - n.a.), care sigur are nevoie de imbunatatire. Aceasta se poate realiza prin credit sau din ceea ce au economisit. Este foarte important sa economisesti pe termen lung, iar sistemul de economisire-creditare poate fi una din solutiile prin care romanii isi pot renova casele si imbunatati confortul locativ sau chiar muta intr-o alta casa. Numai 11% dintre locuintele din Romania sunt construite dupa anul 2000. Casa in care te muti este deja veche si probabilitatea este foarte mare sa fie nevoie de renovare', a subliniat Lucian Anghel.
Cladirile rezidentiale din Romania sunt vechi si au nevoie de modernizari si reabilitari, iar locuintele din Romania se caracterizeaza prin cea mai scazuta suprafata locuibila din Uniunea Europeana /UE/, a declarat luni Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank Romania, la o conferinta a Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR).
Suprafata medie locuibila a unei locuinte din Romania este de 41 mp, de peste doua ori mai mica comparativ cu media din UE - 90,1 mp, conform datelor prezentate de Ionut Dumitru.
Detalii, pe Economica