Bancile refuza sa imprumute ieftin Guvernul. Finantele nu au putut vanda titluri de stat de 700 milioane de lei, din cauza dobanzilor ridicate
Pentru a doua oara în luna octombrie si tot de atâtea ori de când a crescut dobânda ROBOR pe toate maturitatile, Ministerul Finantelor a respins ofertele bancilor pentru titluri de stat, nemultumit de nivelul ridicat al dobânzilor cerute. Daca secretarul de stat responsabil cu trezoreria statului si datoria publica spune ca este vorba de o etapa tranzitorie, bancile comerciale spun ca liciteaza la dobânzile existente în piata.
In data de 5 octombrie, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins toate ofertele bancilor primite in cadrul licitatiei pentru o emisiune de obligatiuni de stat de tip benchmark pe 17 luni, prin care intentiona sa atraga 400 de milioane de lei. Cele sapte banci participante la licitatie au transmis oferte in valoare totala de 424,5 milioane de lei, peste valoarea din prospect.
Pretul cerut de bancile comerciale pentru acest imprumut al statului a fost de 1,78%, nici mai mult nici mai putin decat valoarea dobanzii interbancare (Robor) de pe piata secundara. In luna august, Ministerul Finantelor a avut o emisiune similara ca maturitate, care a fost adjudecata la o dobanda de 1,28%, cand Robor la 3 luni era de 0,90%, iar la 12 luni era in jur de 1,26%. Saptamana trecuta Robor la trei luni era de 1,78% si la 12 luni de 1,88%.
De asemenea, MFP a respins, si ieri, 9 noiembtrie, toate ofertele bancilor primite in cadrul licitatiei pentru o emisiune de obligatiuni de stat de tip benchmark pe 79 luni, prin care intentiona sa atraga 300 de milioane de lei. Cele sase banci participante la licitatie au transmis oferte in valoare totala de 380 milioane de lei, peste valoarea din prospect.
Pretul cerut de institutiile de credit a fost in medie de 3,77%, in conditiile in care luna trecuta, pentru un imprumut pe 7 ani, Finantele au oferit un randament maxim de 3,37%.
Enache Jiru, secretar de stat in MFP, a precizat saptamana trecuta pentru Bloomberg ca este vorba dee o etapa tranzitorie, de un trend conjunctural care determina bancile sa caute un randament mai mare decat pana acum.
Detalii, pe Economica