Bancile vor plati 100 milioane de euro ca sa scape de 10.000 de angajati
Sistemul bancar romanesc se va restructura in 2013 mai puternic decat a reusit sa o faca in patru ani de criza financiara. Unitatile bancare si salariatii sunt in fruntea listei reducerilor de cheltuieli.
De la inceputul crizei si pana in prezent, sistemul bancar a disponibilizat, sub o forma sau alta, circa 7.620 de angajati, din care 4.000 au plecat din sistem numai anul trecut. In 2013, concedierile vor afecta circa 10.000 de salariati, mai mult decat in toti cei patru ani de criza de pana acum. Restructurarea este impusa de scaderea pietei bancare din ultimii ani.
„In functie de profilul si dimensiunea institutiilor bancare, ajustarile de personal pot viza chiar 10%-15% din numarul total al angajatilor. Pe piata locala, au fost ajustari treptate, pe parcursul mai multor ani. Pana la o treime din ajustarile de personal reprezinta desfiintarea pozitiilor eliberate prin plecari naturale, externalizarea activitatilor auxiliare, programe de pensionare anticipate“, explica directorul de comunicare al BCR, Ionut Stanimir. De altfel, cea mai mare banca din sistem a anuntat deja restructurari de 1.600 de posturi.
Federatia Sindicatelor din Banci si Asigurari (FSBA) avanseaza un numar concret: minimum 10.000 de salariati, dupa cum spune presedintele acesteia, Constantin Paraschiv. El precizeaza ca metodele prin care salariatii bancilor vor parasi sistemul sunt multiple, mai ales ca sindicatul nu a fost instiintat, conform legii (cu 60 de zile inainte) de existenta vreunei concedieri colective. „Astfel, majoritatea bancilor procedeaza la o restructurare mascata. Ofera salariatilor 2-3 salarii compensatorii peste numarul celor stabilite in Contractul colectiv de munca, cu conditia ca desfacerea contractului sa se faca la cererea salariatului“, spune Paraschiv. Castigul bancii este ca reduce mult din timpul necesar parcurgerii etapelor legale de declansare a unei concedieri colective si, implicit, din costurile salariale aferente acestei perioade. Alte metode includ pensionarea anticipata sau concedierea in urma unor teste de competenta profesionala.
3.500 lei, media „somajului“ la bancheri
In afara celor care sunt declarati incompetenti, nimeni nu paraseste cu mana goala banca. Salariile compensatorii se acorda in functie de vechimea in munca a salariatului, pe baza unor grile si transe stabilite prin negociere. In general, numarul salariilor compensatorii este cuprins intre 3 si 16. In cazul negocierii unei pensionari anticipate, insa, numarul salariilor compensatorii poate merge si pana la 24, „pachetele compensatorii putand acoperi salariul pe o perioada de pana la doi ani“, spune directorul de comunicare al BCR.
Liderul sindical Constantin Paraschiv arata ca media pachetului compensatoriu pe sistemul bancar este de circa 10 salarii, in conditiile unui salariu mediu net de circa 3.500 de lei pe luna. Pe totalul sistemului bancar, vorbim de o suma de peste 80 de milioane de euro. In conditiile in care foarte multi opteaza pentru pensionare anticipata, care merge pana la 24 de salarii nete, costul concedierilor in banci, in 2013, s-ar putea ridica la 100 de milioane de euro.
Detalii, pe Capital