Home / Stiri financiare / Barometrul Industrial: Industria a continuat sa piarda din elan in luna mai

Barometrul Industrial: Industria a continuat sa piarda din elan in luna mai

Barometrul Industrial: Industria a continuat sa piarda din elan in luna mai

Industria a continuat sa piarda din elan în luna mai, scaderea activitatii în sector fiind înregistrata doua luni la rând, mai puternic în aprilie fata de martie si ceva mai usor în mai fata de aprilie, potrivit Barometrului Industrial pentru luna mai 2018, realizat de IRSOP si SNSPA - Facultatea de Management.

'De fiecare data, activitatea s-a redus la aproape toti indicatorii masurati de Barometru. Cand indicatorii fluctueaza independent, riscurile pentru industrie sunt in general mici. Dar cand majoritatea indicatorilor coboara impreuna apare o situatie care semnaleaza riscuri crescute. Pierderea elanului reprezinta un semnal ingrijorator, pentru ca urmeaza lunile de vara cand activitatea scade oricum din motive sezoniere, iar recuperarea cresterii pierdute este aproape imposibila. In plus, increderea managerilor a inceput sa se topeasca mai rapid. Asteptarile lor pentru urmatoarele luni au atins nivelul cel mai coborat din acest an', sustin autorii cercetarii.

In fiecare luna, IRSOP si SNSPA intreaba un esantion de manageri daca in firma lor productia, comenzile, stocurile, angajarile si alti parametri au crescut sau au scazut fata de luna precedenta. Un index bazat pe raportul net dintre raspunsuri semnaleaza expansiune daca trece de 50 de puncte si contractie daca scade sub 50.

Volumul productiei a scazut la 59 de puncte fata de 60 in aprilie si 65 in martie. Totusi, cresterea ramane pozitiva, dar e mai slaba decat in mai 2017, iar o scadere timp de doua luni sugereaza un gol mai substantial la nivelul cererii interne si externe.

'Stocurile au inceput sa se goleasca, pe fondul scaderii comenzilor si a productiei. Indicatorul a coborat de la 50 de puncte la 47 in zona de contractie', se mentioneaza intr-un comunicat al IRSOP si SNSPA.

De asemenea, comenzile noi au scazut de la 59 la 58 de puncte. Aparent scaderea e mica dar persistenta ei creeaza riscuri mari. 'Industria ar putea produce mai putin in lunile care urmeaza. Pe de alta parte, nici un alt factor nu erodeaza increderea managerilor la fel de puternic ca declinul comenzilor', avertizeaza autorii Barometrului.

Potrivi sursei citate, comenzile pentru export au scazut mai drastic, de la 55 in aprilie la 52 in mai. Exportatorii au probleme mai mari decat in perioada similara din 2017. Media indicatorului pentru comenzi la export pe primele 5 luni din 2018 este numai 55 fata de 60 in primele 5 luni din anul trecut. Scaderea este destul de alarmanta si poate fi asociata cu incetinirea ratei de crestere si a cererii din zona Euro.

Pe de alta parte, importurile de materii prime au crescut de la 57 in aprilie la 61 in mai. Au importat mai mult atat exportatorii cat si non-exportatorii, dar la exportatori, rata de crestere a fost mai mare.'Interesant este si faptul ca indicatorul importurilor este mult mai volatil decat cel al exporturilor, iar abaterea standard este mai mare. In consecinta, pe termen mediu si lung, importurile sunt mai instabile si influentate de un numar mai mare de factori diferiti decat exporturile', se arata in Barometrului Industrial pentru luna mai 2018.

Detalii, pe Economica

miercuri, 27 iunie 2018, 297 afisari

Curs BNR luni, 25 noiembrie 2024

1 EUR4.9767 RON
1 USD 4.7456 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile