BEI se opune planurilor UE de a face afaceri cu Iranul, la presiunile SUA
Banca Europeana de Investitii (BEI) are o atitudine critica fata de propunerea Comisiei Europene de a derula afaceri cu Iranul, în principal ca urmare a presiunilor venite din SUA, piata de unde BEI strânge cea mai mare parte a fondurilor sale, au declarat pentru Reuters surse comunitare.
Rezistenta exprimata de o institutie considerata bratul financiar al UE scoate in evidenta capacitatea limitata de blocului comunitar de a proteja schimburile comerciale cu Iranul de reintroducerea sanctiunilor americane.
Comisarii europeni ar urma sa isi exprime miercuri sprijinul fata de planul executivului comunitar de a incuraja BEI sa sprijine investitiile companiilor europene in Iran, o tara unde pana acum BEI nu a facut niciodata afaceri. Miscarea are o valoare simbolica deoarece oficialii europeni o considera un mijloc prin care sa raspunda la solicitarile Iranului de a-si demonstra dorinta de a salva acordul nuclear din 2015.
Cu toate acestea, un numar de sase diplomati europeni, mai oficiali europeni si surse din interiorul bancii sustin ca in interiorul BEI exista ingrijorari ca planul Comisiei va pune in pericol programul de finantare al BEI, program in valoare de mai multe miliarde de dolari.
'Banca nu este multumita de propunerea Comisiei pentru ca banca strange fonduri de pe pietele americane', a declarat un diplomat european. Anul trecut BEI a strans 56,4 miliarde euro de pe pietele internationale de capital. Institutia financiara se tema ca amenintarea unor sanctiuni americane vizand Iranul ar putea sa ii descurajeze de cumparatorii de obligatiuni.
Chiar daca Iranul a fost adaugat in luna martie pe lista tarilor potential eligibile pentru activitati BEI, orice plan vizand imbunatatirea acestui statut are nevoie de aprobarea guvernelor UE si de cea a Parlamentului European. Chiar si atunci, va fi la latitudinea guvernatorilor BEI, instanta compusa din ministrii de Finante din cele 28 de state membre UE, sa decida daca vor face afaceri cu Teheranul.
In prezent BEI evita sa se angajeze in jurisdictii considerate ca avand un grad mare de risc de catre Grupul de Actiune Financiara Internationala (FATF), jurisdictii printre care se numara si Iranul.
Pe de alta parte, aproximativ o treime din operatiunile de creditare ale BEI sunt denominate in dolari, avand in vedre amploarea globala a sistemului financiar american. Si chiar daca garantiile oferite de bugetul UE protejeaza partial BEI de pierderile inregistrate in afara blocului comunitar, aceste garantii nu solutioneaza problema riscurilor de finantare.
'Nu va fi usor. Banca este constienta de pericolul sanctiunilor americane asupra propriilor sale operatiuni', a declarat un alt diplomat european.
Potrivit surselor citate de Reuters, in culise Washingtonul a facut presiuni si pentru ca BEI sa ridice obiectii la planul Comisiei Europene. 'SUA pune presiuni asupra BEI pentru ca banca sa nu investeasca in Iran, atragand atentia asupra consecintelor', a declarat un oficial european.
Detalii, pe Economica