Bell Helicopter: Romania ar putea fi prima tara care produce integral un elicopter de atac Bell. Discutiile dintre Trump si Iohannis, esentiale
România ar putea fi prima tara care ar putea produce integral elicoptere de atac Bell Helicopter în urmatorii 4-5 ani, daca toate detaliile vor fi stabilite în timp util, dar decizia va trebui luata la nivel guvernamental, în contextul în care discutiile dintre presedintele american Donald Trump si cel român, Klaus Iohannis, sunt esentiale pentru definirea cadrului general al parteneriatului dintre Statele Unite si România, a declarat miercuri un vicepresedinte în cadrul Bell Helicopter, Richard Harris, în cadrul unei întâlniri cu ziaristii.
Ministerul Apararii din Romania, care detine echipamente invechite la aproape toate capitolele, ar trebui sa beneficieze de bugete marite substantial in urmatorii zece ani, de cel putin 2% din produsul intern brut (PIB). Armata romana are deja mai multe proiecte prioritare care necesita sume importante, precum achizitia de elicoptere de lupta, noul transportor de lupta al infanteriei, construirea de noi corvete la santierul Damen Galati sau modernizarea fregatelor englezesti.
Constructorul american Bell Helicopter, cu venituri totale de 3,2 miliarde dolari anul trecut, a mai avut o tentativa de a construi un elicopter de atac in Romania, in 1996, modelul AH-1 Cobra, varianta romaneasca de atunci urmand sa poarte numele de Dracula. "Atunci, din motive politice, nu am putut produce acest elicopter. Acum, vrem sa reinviem proiectul Dracula, cu un model mai nou si mai performant", a afirmat Harris. Bell Helicopter ar putea construi in Romania modelul AH-1Z Viper, un model superior din multe puncte de vedere vechiului Cobra, potrivit lui Harris. Acest model poate oferi o protectie impotriva proiectilelor calibrul 23 mm, poate atinge o viteza maxima de circa 370 km/h si are o autonomie, cu rezervoare suplimentare, de peste 1.100 de kilometri. Pretul minim pentru un astfel de aparat, complet echipat si gata de lupta, este de circa 30 milioane de dolari, iar costul de operare este cu 30% mai mic decat al altor elicoptere de atac, potrivit lui Harris.
Detalii, pe Economica