Bilantul primului deceniu in UE: Romania a fost campioana la recuperarea decalajului fata de tarile occidentale
Datele biroului european de statistica, Eurostat, publicate marti arata ca România a înregistrat cea mai rapida apropiere de statele dezvoltate din vestul Europei dintre toate statele membre dupa intrarea în blocul comunitar, ajungând în 2016 la 59% din media UE dupa produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumparare, indicatorul-cheie dupa care se masoara nivelul real de dezvoltare al natiunilor, scrie News.ro.
In 2006, ultimul an in afara Uniunii Europene, Romania se situa la 39% din media UE dupa acest indicator, usor peste Bulgaria, care se situa la 38%, News.ro.
Dintre statele din estul blocului comunitar, Polonia se situa in 2006 la 51% din media UE, in timp ce Letonia avea un nivel de 53%, Lituania - 55%, Croatia (intrata mai tarziu in UE, in 2013) - 58%, Ungaria - 61%, Slovacia - 63%, Estonia - 64%, Republica Ceha - 79% si Slovenia - 86%.
Dupa zece ani, Romania a recuperat cel mai mult din declajul fata de statele bogate, avansand cu exact 20 de puncte procentuale fata de media UE, pana la 59% in 2016, arata calculele News.ro, pe baza seriilor Eurostat.
Celelalte state din estul UE, care s-au indepartat semnificativ de vestul bogat in perioada comunista din punct de vedere economic, au recuperat in masuri diferite decalajul fata de media UE.
Cea mai slaba performanta a fost inregistrata de catre cele doua state ex-iugoslave membre ale UE.
Slovenia s-a indeparat de media UE, coborand de la 86% in 2006 la 83% in 2016, in timp ce Croatia a urcat intr-un deceniu cu un singur procent, la 59% din media UE, fiind egalata in premiera de Romania.
Tinand cont de diferentele de crestere economica asteptate in acest an, Romania ar putea depasi Croatia din 2017 dupa indicatorul cheie al dezvoltarii si parasi oficial pozitia de a doua cea mai saraca tara din UE.
Detalii, pe Economica