Bio vs non-bio in magazinele romanesti. Sigla eco face pretul de peste 3,5 ori mai mare, iar peste 80% din marfa e din import
Românii au cumparat anul trecut produse bio în valoare de 65 de milioane de dolari, cu 30% mai mult decât în urma cu doi ani. Mare parte din marfa, care poate fi cu pâna la 3,5 ori mai scumpa decât cea non-eco, provine însa din import. Pentru ca în România sunt foarte putin procesatori, materia prima bio româneasca pleaca la export pentru a primi valoare adaugata. Lactatele, ouale si mierea sunt printre putinele categorii care provin cu precadere de la fermierii locali.
Apetitul romanilor pentru produsele bio, care a crescut anual cu procente de peste 10%, continua sa incline balanta comerciala in favoarea importurilor. Aceasta, chiar daca suprafetele cultivate din agricultura ecologica au crescut in 2017 cu 14% fata de anul precedent, pana la 258.000 de hectare, si s-a ajuns ca 2,1% din suprafata cultivata dn Romania sa fie bio.
Un procent extrem de mic in raport cu celelate state europene unde ponderile pot ajunge pana la 37,9% cum este cazul Liechtenstein, de exemplu, dar in crestere.
Problema este insa ca la nivelul lui 2016 (ultimele date disponibile conform Research Institute for Organic Agriculture) existau doar 150 de procesatori bio la un numar de 8.400 de fermieri care au ales acest tip de agricltura si caror marfa era evaluata la nivelul lui 2017 la 200-250 de milioane de dolari. Altfel spus, in Romania exista in jur de 70 de fermieri la un procesator in timp ce in UE, media este de 5 producatori la un porcesator. "Discrepanta dintre numarul fermierilor si cel al procesatorilor ii obliga pe producatori sa exporte 80-90% dintre productia lor peste granite. Principalele piete pentru produsele bio locale sunt Austria, SUA, Japonia, Germania, Franta, Italia", se arata intr-o analiza a Departamentului pentru Agricultura al SUA (USDA).
In schimb, din datele prezentate in raport, 80% din marfa bio aflata pe rafturile magazinelor din Romania este importata, in special din state precum Germania, UK, Italia, Austria, Franta si Spania. Restul de 20% este reprezentata de marfa produsa local precum laptele, ouale, mierea si orezul.
Fermierii romani produc cu precadere cereale bio (218,318 tone in 2016, potrivit Eurostat din care in mare parte grau, secara, orz, ovaz), dupa care oleaginoase (81.174 tone) si plante horticole (55.071 tone).
Detalii, pe Economica