Bitcoin si monedele virtuale, in cadere libera. La un an de la frenezia cripto, bula s-a spart
Criptomonedele au intrat, de câteva zile, în cadere libera. Dupa ce se stabilizase, timp de mai bine de sase luni, peste pragul de 6.000 de dolari, Bitcoin s-a prabusit, în ultima saptamâna, la mai putin de 4.400 de dolari. Celelalte monede virtuale urmeaza acelasi trend: Ethereum, a doua cea mai populara alternativa, a picat de la peste 200 de dolari la sub 130 de dolari.
Ce se intampla?
Inca nu se poate vorbi despre o criza a criptomonedelor, poate cel mult de un "crash", iar motivele sunt complexe si, ca de obicei in lumea criptomonedelor, sunt determinate de jocul perceptiilor, si nu de valoarea "banilor" virtuali, considerati un activ pur speculativ, potrivit publicatiei de tehnologie TechCrunch..
Increderea este la cote scazute in piata. Marsul neobosit de anul trecut, care a impins Bitcoin la 20.000 de dolari, pare de domeniul trecutului indepartat. Tot mai multe guverne si banci nationale intervin pentru reglementarea criptomonedelor, idealistii care visau la prabusirea sistemului financiar global au ajuns la fundul sacului, iar economia subterana care miza pe anonimitatea furnizata de monedele virtuale face tranzitia catre orizonturi mai discrete.
Galopul de anul trecut al criptomonedelor poate fi pus, in mare masura, pe seama atentiei acordate pietei de catre media. Dupa atingerea pragului psihologic de 20.000 de dolari si cateva saptamani de volatilitate extrema la inceputul acestui an, Bitcoin si monedele alternative au trecut de la subiect de prima pagina a ziarelor la doar o stire de coloana, chiar daca investitorii si companiile care traiesc de pe urma tranzactiilor cripto au facut eforturi pentru a intretine popularitatea monedelor virtuale.
Astfel, "motoarele" care au asigurat pana acum popularitatea criptomonedelor au ramas in pana. Nu este clar ce ramane in urma.
Zhao Changpent, CEO-ul bursei de criptomonede Binance, spune, pentru TechCrunch, ca se asteapta la o noua crestere pentru Bitcoin anul viitor si sustine ca compania este foarte profitabila.
Eric Vorhees, fondatorul bursei ShapeShift, spera inca la prabusiera sistemului financiar global, care ar propulsa, crede el, valoarea Bitcoin si statutul social al investitorilor in criptomonede.
Astfel de companii sunt insa startup-uri care incearca sa bata fierul cat e cald. In cele din urma, cripto-hype-ul misca piata mult mai mult decat are dreptul si aceasta este o problema enorma, arata TechCrunch. Entuziasmul din sfera cripto s-a lovit de realitate, iar realitatea, cu complexitati si consecinte pe termen lung, nu este tranzactionabila pentru genul de speculator care cauta sa se imbogateasca rapid.
"Cred ca declinul este determinat de faptul ca (monedele virtuale) nu au crescut atat de mult cat sperau unii. Toata lumea se astepta la un nou raliu in noiembrie. Cand a devenit evident ca lucrurile nu vor merge asa, cei care dintr-un motiv sau altul au avut nevoie de lichiditate au vandut", comenteaza pentru TechCrunch Travin Keith, fondatorul platformei de portofele electronice Altrean.
Detalii, pe Economica