Home / Stiri financiare / Bloomberg: pietele de obligatiuni prefera dictaturile in raport cu democratiile

Bloomberg: pietele de obligatiuni prefera dictaturile in raport cu democratiile

Bloomberg: pietele de obligatiuni prefera dictaturile in raport cu democratiile

Dictaturile sunt la mare cautare pe pietele de obligatiuni, în conditiile în care în ultimul an obligatiunile suverane emise de statele emergente cu un regim autocratic au avut, în medie, un randament de 15% comparativ cu un randament de doar 8,6% pentru obligatiunile emise de tarile în curs de dezvoltare considerate democratice, arata datele analizate de Bloomberg.

.

Cu toate aspectele negative asociate cu un guvern autoritar, incalcarea drepturilor omului si limitarea dreptului de expresie, aceste regimuri pot fi profitabile pentru detinatorii de obligatiuni dispusi sa ignore incalcarea drepturilor omului in schimbul stabilitatii regimurilor autocratice.

Un exemplu in acest sens a fost oferit in data de 12 aprilie cand creditorii Venezuelei au avut de castigat de pe urma deciziei presedintelui Nicolas Maduro de a rambursa datorii de 2,5 miliarde de dolari chiar daca nu are bani pentru a plati importurile de produse alimentare. Cu doua zile inainte, El Salvador, o democratie pentru ultimul sfert de secol, a intrat in incapacitate de plata dupa ce o disputa dintre presedinte si partidul de opozitie a pus Guvernul in situatia de a nu putea efectua o plata de 29 de milioane de dolari catre un fond de pensii local.

'Intr-un regim autoritar, ramanerea la putere a Guvernului este mai importanta decat bunastarea populatiei. Avand in vedere ca incapacitatea de plata a unor obligatiuni creste riscul ca guvernul sa fie inlaturat, partidul la putere va face tot posibilul pentru a evita un astfel de eveniment', a declarat Victor Fu, director la Stifel Nicolaus & Co.


Detalii, pe Economica

vineri, 21 aprilie 2017, 396 afisari

Curs BNR miercuri, 27 noiembrie 2024

1 EUR4.9765 RON
1 USD 4.7307 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8089 RON
la ING Bank Romania
valabil pentru cumparare, la 07.30
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile