BNR a injectat in piata inca 12,34 miliarde de lei pentru lichiditatea bancilor. Dupa sedinta de astazi, dobanda BNR va ramane, probabil, la 2,5%
Astazi, BNR va pastra, probabil, neschimbata dobânda de politica monetara la 2,5%. Un nou REPO organizat de banca centrala ieri arata ca nevoia de lichiditate a bancilor comerciale este momentan mai importanta decât stabilitatea cursului de schimb. La licitatia REPO de ieri a BNR au participat 11 banci, iar valoarea totala a injectiei de lichiditate a fost de 12,34 miliarde de lei, a doua ca ordin de marime din acest an, dupa maximul istoric de saptamâna trecuta de aproximativ 17 miliarde de lei. Economistii previzioneaza un nivel al ROBOR la trei luni de 3%-3,2% la sfârsitul anului, mai mica decât cea prezenta, si un curs de schimb similar cu cel din prezent.
Analistii economici de la principalele banci comerciale nu iau in calcul o posibila majorare a dobanzii de referinta a BNR in cursul sedintei de politica monetara de astazi. "Consider ca BNR va avea o politica prudenta si isi va mai pastra cateva gloante pe teava pentru anul viitor, cand, asa cum arata semnalele existente, este posibil ca Banca Centrala Europeana sa majoreze dobanda si mai multe state europene sa inceapa un ciclu nou de inasprire a politicilor monetare", a declarat Horia Braun, economist sef al BCR. De aceeasi parere este si Ciprian Dascalu, economistul sef al ING Bank care, in buletinul sau catre investitori, arata ca BNR va pastra prudent dobanda la 2,5% in cadrul sedintei de astazi a bancii centrale, tocmai pentru ca se asteapta la intarirea politicilor monetare pe plan regional anul viitor, iar gestionarea lichiditatilor in asa fel incat cursul leu-euro sa nu fie prea mult afectat, si recomanda pastrarea unor munitii suplimentare penrtru anul viitor. Asta cu atat mai mult cu cat, de la mijlocul lunii decembrie, nu va mai exista probabil problema lichiditatii pe piata interbancara romaneasca (dupa rascumpararea de titluri de stat de la sfarsitul lunii noiembrie).
De aceeasi parere sunt si analistii Unicredit, care sustin ca se asteapta ca BNR sa pastreze dobanda cheie la 2,5% si ca, probabil, cel mai important eveniment al acestei saptamani va fi reprezentat de datele despre salariul mediu net care ar fi crescut cu circa 13% in acest an.
Un alt motiv pentru care dobanda de referinta ar trebui sa ramana la nivelul actual este legat de perspectiva cresterii economice care se situeaza in scadere, iar o intarire a politicii monetare ar aduce si mai mult rau acesteia. Analizele de cercetare ale BCR vad o crestere de 3,8% in 2018 si de 3,4% anul viitor. In acest context, BCR vede un nivel de 3%-3,2% al ROBOR la sfarsitul anului, mai mic decat nivelul actual, cu atat mai mult cu cat BNR da semne clare ca vrea sa mentina lichiditatea in piata. O demonstreaza clar ultimul REPO, de ieri, la care au participat 11 banci, care s-au imprumutat cu 12,34 miliarde de lei de la BNR pentru 7 zile, garantand cu titluri de stat. Bancile au preferat sa se imprumute mai mult decat de obicei de la BNR si pentru faptul ca nu au avut plati mari de facut, si au inceput perioada de constituire a rezervei la BNR cu un anume deficit, cat si datorita faptului ca multiplele emisiuni de titluri de stat ale Ministerului Finantelor, pentru rostogolirea datoriei publice, au strans din lichiditatea din piata. Asta cu atat mai mult cu cat, pe 28 noiembrie, expira o emisiune de titluri de stat de opt miliarde de lei, fapt care va conduce la un exces de lichiditate a leilor pe piata interbancara.
Detalii, pe Economica