Home / Stiri financiare / BNR arata ca modificarea legii darii in plata, asa cum o cere senatorul Zamfir, creste costurile creditelor si afecteaza solvabilitatea bancilor

BNR arata ca modificarea legii darii in plata, asa cum o cere senatorul Zamfir, creste costurile creditelor si afecteaza solvabilitatea bancilor

BNR arata ca modificarea legii darii in plata, asa cum o cere senatorul Zamfir, creste costurile creditelor si afecteaza solvabilitatea bancilor

Saptamâna viitoare, Comisia de Buget Finante Banci din Senat va discuta propunerile de modificare ale legii darii în plata propuse de senatorul PSD Daniel Zamfir si punctul de vedere transmis de BNR si asociatiile bancare vizavi de aceste amendamente. Dupa cum arata punctul de vedere al bancii centrale semnat de Florin Georgescu, punerea în practica a amendamentelor propuse Zamfir ar avea implicatii negative asupra debitorilor, institutiilor de credit si asupra bugetului de stat. Ideea de baza a punctului de vedere BNR se leaga de faptul ca impreviziunea nu poate fi prezumata "ope legis" si ca modificarile propuse sunt neconstitutionale, încalcând definitiile privind impreviziunea din Codul Civil (nou si vechi)) si principiul separarii puterilor în stat stabilit prin Constitutie.

Amendamentele propuse de senatorul Daniel Zamfir de modificare a legii darii in plata "conduc la deturnarea scopului legii 77/2016 (...)ridica semne de intrebare si sunt lipsite de predictibilitate, impactul acestora fiind unul semnificativ", spune punctul de vedere al BNR trimis catre consultare senatorilor de la Comisia de Buget Finante Banci din Senat. BNR apreciaza astfel ca amendamentele propuse incalca principiile constitutionale, inclusiv cel al separarii puterilor in stat si ca are implicatii negative asupra debitorilor bancari, a institutiilor de credit si a bugetului de stat.

Astfel, aplicarea acestor amendamente va conduce la o crestere a costurilor de finantare pentru debitori, la o reducere a accesului la creditare si la o ajustare mai lenta a dobanzilor la credite si depozite. Pentru institutiile de credit, impactul negativ se va traduce in majorarea ponderilor de risc, diminuarea indicatorilor de solvabilitate si restrangerea activitatii de creditare. Implicatiile asupra bugetului de stat se traduc prin reducerea veniturilor fiscale, diminuarea ratingului suveran si majorarea costurilor cu finantarea datoriei publice, potrivit opiniei BNR trimisa spre analiza comisiilor parlamentului.

In opinia bancii centrale, toate amendamentele propuse prevad legiferarea in contradictoriu cu ipotezele privind impreviziunea, asupra carora Curtea Constitutionala a Romaniei s-a pronuntat deja. Chiar daca impreviziunea este legiferata in vechiul si noul cod civil, iar CCR a spus ca este obligatoriu ca instanta sa verifice si sa constate indeplinirea conditiilor de impreviziune in functie de fiecare caz analizat, propunerea de modificare a Legii 77/2016 stabileste cateva criterii clare in functie de care impreviziunea este constatata obligatoriu. In afara de incalcarea separtiei puterilor in stat, amendamentele propuse desfiinteaza si rolul judecatorului care are dreptul in mod normal sa ceara probe si marturii ca au fost indeplinite conditiile de impreviziune. 

"Reglementarea anumitor situatii care reprezinta intotdeauna impreviziunea vor avea ca efect crearea unui dezechilibru contractual si instituirea unui mecanism de dare in plata cu efect liberatoriu la libera si deplina discretie a consumatorului si nu asigurarea unei protectiisociale reale", spune BNR.

Detalii, pe Economica

miercuri, 05 decembrie 2018, 236 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile