BNR: Contributia exportului net la avansul PIB a redevenit marginal negativa
Contributia exportului net la avansul PIB a redevenit marginal negativa, în conditiile în care cresterea la maximul ultimilor trei ani a dinamicii exporturilor de bunuri si servicii, în contextul revigorarii cererii externe, a fost devansata de accelerarea ritmului importurilor, potrivit minutei sedintei BNR, publicata de banca centrala.
'Membrii Consiliului au evidentiat accelerarea semnificativa consemnata de cresterea economica in primul trimestru al anului, inclusiv in raport cu cea mai recenta prognoza pe termen mediu - la 5,7 la suta, dinamica anuala, de la 4,8 la suta in trimestrul IV 2016 , care implica o deschidere mai ampla a excedentului de cerere agregata. S-a remarcat ca sporul de dinamica a fost generat de aceasta data integral de cererea interna, a carei dinamizare a beneficiat atat de aportul consumului gospodariilor populatiei - impulsionat de noile masuri fiscale si salariale - cat si de cel al formarii brute de capital fix, sustinuta prioritar de constructiile rezidentiale si, intr-o masura mai mica, de achizitii de echipamente. In schimb, contributia exportului net la avansul PIB a redevenit marginal negativa, in conditiile in care cresterea la maximul ultimilor trei ani a dinamicii exporturilor de bunuri si servicii, in contextul revigorarii cererii externe, a fost devansata de accelerarea ritmului importurilor, in buna masura datorita integrarii anumitor segmente industriale in lanturile globale de valoare adaugata', se spune in document.
Pe acest fond, dar si ca urmare a evolutiei defavorabile a balantei veniturilor primare si a celei a veniturilor secundare, deficitul de cont curent si-a accentuat tendinta de adancire in raport cu aceeasi perioada a anului trecut - care nu este totusi ingrijoratoare, in opinia membrilor BNR. S-a constatat ca, in corelatie cu evolutia exporturilor, productia industriala a fost principalul resort al dinamizarii PIB pe partea ofertei, cresterea ei anuala atingand maximul ultimelor 12 trimestre; serviciile au inregistrat in schimb o usoara pierdere de ritm, valoarea adaugata bruta a sectorului continuand, totusi, sa-si consolideze ponderea majoritara in PIB, care a atins astfel un maxim istoric.
'Membrii Consiliului au analizat apoi evolutiile de pe piata muncii. S-a remarcat ca efectivul salariatilor din economie si-a continuat cresterea in intervalul martie-aprilie, iar rata somajului s-a mentinut la minimul istoric, pentru ca in mai sa inregistreze o usoara crestere. S-a exprimat preocuparea legata de tendinta de tensionare a pietei muncii pe fondul sporirii marginale a ratei locurilor de munca vacante. Aceasta s-ar putea prelungi in perioada urmatoare, date fiind perspectivele pozitive de angajare, dar si dificultatile sporite intampinate in recrutarea de personal calificat, relevate de sondaje de specialitate, in special in cazul companiilor care isi automatizeaza/modernizeaza procesul de productie. S-a facut referire si la implicatiile la adresa PIB potential, implicit a sustenabilitatii cresterii economice, ale unor asimetrii intre exigentele de performanta in activitatea economica din industrie si servicii si specializarea capitalului uman. Totodata, s-a aratat ca in luna aprilie dinamica anuala a castigului salarial mediu brut s-a mentinut la un nivel de doua cifre, chiar daca s-a temperat usor in raport cu trimestrul I, iar costurile salariale unitare din industrie si-au reaccelerat substantial cresterea in termeni anuali, pe fondul scaderii - posibil conjuncturale - a variatiei anuale a productivitatii muncii', se precizeaza in comunicat.
Detalii, pe Economica