BNR: darea in plata zguduie stabilitatea sistemului. Noua banci sub necesarul de capital, la Prima Casa va fi nevoie 500 de milioane de euro
În opinia transmisa de BNR camerelor de specialitate ale Parlamentului exista si un scenariu care arata cum ar fi afectata stabilitatea sistemului bancar, daca amendamentele propuse de senatorul Daniel Catalin Zamfir pentru modificarea legii darii în plata ar fi încorporate în lege. Astfel, BNR arata ca noua banci (printre care si una de stat) vor avea nevoie de infuzii serioase de capital. Cele noua cumuleaza 40% din activele bancare totale. În cazul în care si Prima Casa ar intra sub incidenta acestei legi necesarul de capital suplimentar ar fi de 4-500 de milioane de euro.
Scenariile de risc propuse atentiei parlamentarilor pornesc de la actualele statistici ale creditelor cu restante mai mari de 90 de zile inregistrate in septembrie 2018. Este vorba despre 1.300 de debitori cu credite ipotecare si de 36.000 de debitori cu credite de consum. In conditiile aprobarii amendamentelor noi propuse la Legea 77/2016 si a unor evolutii macroeconomice nefavorabile, numarul clientilor cu restante mai mari de 90 de zile la rambursarea creditelor ar putea ajunge la 4.700 in cazul ipotecarelor si la 90.000 in cazul creditelor de consum.
Cresterea numarului de noi debitori in corelatie cu incertitudinea regimului ipotecilor in contextul modificarilor propuse si cele 1,2 miliarde de lei aferenti notificarilor de dare in plata transmise bancilor ar putea forta rata fondurilor proprii la nivel de sistem bancar sa se reduca cu 4,3%, de la 19,97% in septembrie 2018 la 15,7% in septembrie 2019. Astfel, noua banci din cele 28 existente ar ajunge la un nivel al ratei fondurilor proprii totale inferior cerintelor globale de capital. BNR subliniaza ca cele noua banci concentreaza 40% din activele sistemului bancar. Impactul ar fi reducerea masiva a capacitatii de creditare a bancilor si solicitarea de aport suplimentar de capital pentru unele banci, inclusiv pentru o banca de stat.
Pe de alta parte, daca regulile propuse s-ar aplica si la Prima Casa, ceea ce ar transforma o garantie irevocabila si neconditionata a statului intr-una conditionata, expunerea bruta a bancilor ar creste cu 24% (pagina 5/9 din adresa BNR). Surse din piata bancara spun ca, numai in acerst caz, efectul ar fi cel de crestere a cerintelor de capital cu aproximativ 500 milioane de euro. Daca prin diverse artificii contabile, din optimizarea bilanturilor s-ar putea reduce circa 100 de milioane de euro, actionarii tot ar trebui sa mai contribuie cu 400 de milioane de euro.
Potrivit statisticilor prezentate de BNR la sfarsitul lunii septembrie 2018, creditele Prima Casa reprezentau 46,6% din totalul creditelor ipotecare. La aceeasi data soldul creditelor era de 33,7 miliarde de lei, din care garantia statului reprezinta 16,5 miliarde de lei. Practic vorbim de un total de 214.998 debitori arondati celor 20 de banci care fac/au facut parte din program. Prin modificarile propuse la legea darii in plata sunt amplificate incertitudinile legate de impartirea pierderilor intre banci si stat (suspendarea executarilor silite in caz de dare in plata). Incertitudinile privind posibilitatile de executare a garantiilor (ipotecilor) in programul Prima Casa deschid posibilitatea ca aceste expuneri ale bancilor sa nu mai fie tratate ca expuneri garantate cu bunuri imobiliare, ceea ce va majora cerintele de provizionare ale bancilor.
Detalii, pe Economica