Bogatiile ascunse in subsolurile Romaniei
Avem o tara bogata in resurse minerale, dar sectorul minier a apus in ultimii 20 de ani. Cu exceptia carbunelui, industria miniera din Romania arata ca dupa un cutremur. Totusi, substantele minerale raspandite pe intregul teritoriu al tarii, evaluate de specialisti la aproape 7 miliarde de dolari, incep sa atraga interesul investitorilor straini.
In prima jumatate a acestui an, existau licente de exploatare pentru nu mai putin de 79 de substante minerale, de la ape minerale, calcar sau granit, pana la cupru, huila, sare sau aur. In total, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) avea emise, in 2013, aproape 2.000 de licente si permise pentru explorarea si exploatarea resurselor tarii. Dintre acestea peste 800 sunt doar licente de exploatare, potrivit lui Grigore Pop, director general in cadrul ANRM.
Istoria Romaniei in ccea ce priveste industria miniera dateaza din cele mai vechi timpuri, fiind exploatate zacaminte de aur, cupru, plumb, zinc, mangan, fier sau sare. Acestea au fost extrase intens pana in a doua jumatate a secolului al XVII-lea fara a exista o statistica obiectiva referitoare la cantitati sau la productiile realizate.
Detalii, pe Capital