Home / Stiri financiare / Bogdan Putinica, Enea: Costurile industriei IT au crescut artificial cu 30-40% in ultimii doi ani. Companiile, nevoite sa opreasca dezvoltarea

Bogdan Putinica, Enea: Costurile industriei IT au crescut artificial cu 30-40% in ultimii doi ani. Companiile, nevoite sa opreasca dezvoltarea

Bogdan Putinica, Enea: Costurile industriei IT au crescut artificial cu 30-40% in ultimii doi ani. Companiile, nevoite sa opreasca dezvoltarea

Costurile cu forta de munca a industriei IT au crescut artificial cu 30-40% în ultimii doi ani din cauza masurilor impuse de Guvern în sectorul macroeconomic. În aceasta situatie, companiile sunt nevoite sa reduca investitiile în cercetare si dezvoltare si sa scumpeasca la rândul lor serviciile pe care le ofera, avertizeaza Bogdan Putinica, senior vicepresident în cadrul grupului suedez Enea, care are în România cel mai mare centru de dezvoltare de software din lume.

 

El a precizat ca incercarile timide de a redresa industria IT din Romania, prin scutirea de la plata impozitului pentru angajatii din sector, nu au fost suficiente, iar noile masurile fiscale le-au redus impactul real. 

"Cred ca a inceput in 2017, o schimbare la fata a politicilor macroeconomice fata de IT, cand facilitatile pe care le-am avut amestecate impreuna cu politicile fiscale s-au schimbat. Pe vremea respectiva cred ca s-au modificat procentele de pensii, s-au modificat regulile pentru pensii, apoi CASS-urile, s-au trecut taxele la angajat si asa mai departe. Au existat niste incercari firave de a ajuta, pentru ca au existat, acesta este adevarul, o subventie pentru un an de zile. Cert este ca de doi ani si jumatate, in medie, costurile in aceasta industrie au crescut artificial cu cel putin 30-40%. Cand zic artifical, nu ma gandesc la bani care se duc in buzunarul oamenilor, practic se duc la stat", a spus intr-un interviu acordat ECONOMICA.NET Bogdan Putinica, senior group vicepresident Enea si antreprenor.

Acesta a precizat ca noile taxe sunt suportate de companiile private si, mai mult de cat atat, au inceput sa fie decontate chiar si de sectorul public.

"Deci se duc banii la stat, ei sa bat cu pumnul ca scazut deficitul. De ce? Pentru ca toti platim mai multe taxe. Din fericire aceste taxe nu sunt platite de oameni pentru ca asta le-ar fi daramat politicile populiste si s-ar fi dus pe apa sambetei tot aceasta... mie mi se pare o sandrama macroeconomica. Toata aceasta sandrama economica este suportata insa de companii, iar in ultima perioada la aceste companii s-au adaugat si cele din mediul public, de unde pana acum erau numai firmele particulare, ma rog, sufeream cu totii, acum, practic, platesc si ei propriile lor prostii si politici macroeconomice".

Potrivit lui Putinica, companiile in marea lor majoritate au adoptat o politica de protectie a oamenilor, in mare parte nevoite din cauza lipsei acute a fortei de munca. Insa, reversul medaliei este faptul ca au fost nevoite sa taie bugetele destinate cercetarii si dezvoltarii.

"Cu totii ne plangem ca ne pleaca talentele, ca nu mai sunt oameni in Romania, ca nu avem pe cine sa punem la orice job si asa mai departe, cu atat mai mult oamenii inteligenti. Deci companiile au recuperat sau au compensat aceste tampenii facute de Guvern, pastrand salariile in monede compatibile echivalente cu ce era inainte de aceste transformari.

Detalii, pe Economica

luni, 01 aprilie 2019, 283 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile