Bucsa, Unicredit: Apartamentele nu au fost niciodata atat de accesibile ca acum. Cresterea pietei constructiilor mai dureaza doua, trei trimestre
România are acum cel mai accesibil nivel de pret pentru cumpararea apartamentelor, potrivit analizei efectuate de economistul sef pentru Europa Centrala si de Est al Unicredit Bank, Dan Bucsa. El arata ca zona constructiilor de locuinte si cladiri este în crestere, printre punctele forte ale economiei la ora actuala, si ca aceasta crestere accentuata ar mai putea dura doua sau trei trimestre. Ajustarile de pret în imobiliare vor veni dar doar pe zona de premium.
Dan Bucsa, economistul-sef pentru Europa Centrala si de Est in cadrul UniCredit Bank Londra, spune ca la ora actuala apartamentele din Romania nu au fost niciodata atat de accesibile. Economistul sef arata ca, daca s-ar face o ajustare a preturilor la imobiliare cu cresterea salariilor, s-ar constata ca preturile apartamentelor in Romania sunt mai mici decat inainte de criza, "chiar subevaluate". Cea mai mare ajustare a preturilor la imobiliare, cu dinamica salariilor Romania a avut-o pe cea mai mare. Urmeaza indeaproape Turcia, Bulgaria si Rusia.
"Nu trebuie sa uitam ca preturile din zona imobiliara au fost tinute mult timp la un nivel jos de programul Prima Casa si de limitarile impuse de acesta", a declarat Dan Bucsa. El precizeaza ca vor fi unele ajustari, dar probabil doar pe zona imobiliarelor high class, pe zona de middle este foarte greu sa crezi ca se va produce o ajustare a preturilor la imobiliare. Deci in Bucuresti pare a fi exclus riscul unui bubble imobiliar, ceea ce nu se poate spune despre Budapesta sau Praga. De altfel, Bucurestiul a avut cea mai mare ajustare a preturilor la imobile din intreaga regiune.
Intr-adevar, unul dintre segmentele care merg cel mai bine acum in Romania este cel al constructiilor de cladiri. Cresterea, insa, nu se datoreaza creditului, care a ajuns la cel mai jos nivel din Uniunea Europeana, in ciuda cresterii constante. Din contra, cresterea segmentului de imobiliar se datoreaza in mare parte "unui transfer de avutie" cum il numeste Dan Bucsa.
Detalii, pe Economica