Bucurestiul, capitala europeana cu a doua cea mai mare scumpire a energiei electrice. Romania paraseste podiumul tarilor ieftine
Bucurestiul înregistra, la finalul primului trimestru al anului 2018, a doua cea mai mare crestere procentuala a pretului la energia electrica pentru consumatorii casnici, potrivit ultimelor date ale Directoratului pentru Energie al Comisiei Europene - DG Energy.
La finalul lunii martie, preturile la electricitate pentru consumatorii din Bucuresti erau cu 18,6% mai mari decat in urma cu un an. Este a doua cea mai mare crestere procentuala dintre toate capitalele Uniunii Europene, dupa cea observata in capitania Estoniei, Tallin, unde preturile erau mai mari cu 24,5% fata de nivelul consemnat cu un an in urma.Cresteri substantiale de pret au mai fost in Praga (13,4%) si Amsterdam (12%).Pretul final al energiei electrice are mai multe componente: pretul propriu zis al energiei, la care se adauga tarifele de retea (transport si distributie), marja de furnizare, acciza, TVA si alte taxe, de la tara la tara - la noi sunt certificate verzi, pentru sustinerea energiei din surse regenerabile, si contributia pentru cogenerare.
De ce a crescut factura populatiei din Bucuresti in utimul an atat de mult? Raspunsul simplu este: a crescut pretul propriu zis al energiei electrice din piata, pe care furnizorii o livreaza populatiei. Potrivit DG Energy, Bucurestiul a cunoscut cea mai mare crestere a costului cu energia electrica furnizata, in termini absolute, dintre toate capitalele europene, de 2,1 eurocenti/kWh. Pretul final a crescut mai putin doar pentru ca autoritatea de reglementare a redus, in perioada de referinta, tarifele de transport si distributie, in special ultimele.
Detalii, pe Economica